До традиції проведення Дня спілкування ректора ЧНУ ім. Богдана Хмельницького з іноземними студентами долучилася директор Українського державного центру міжнародної освіти Міністерства освіти і науки України Олена Шаповалова.

Вона взяла участь у засіданні круглого столу «Минуле та сьогодення країн Африки та Азії», який підсумував серію тематичних семінарів, проведених в університеті впродовж березня-травня.

— Ми отримали ліцензію на підготовку іноземних студентів у 2015 році, а вже в 2018 році увійшли в першу сотню університетів України, що займаються міжнародною освітою, — сказав, відкриваючи засідання, ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко. — Черкаський національний здійснює підготовку іноземців за всіма освітніми рівнями, включаючи мовну підготовку, здобуття ступенів бакалавра і магістра, доктора філософії. Ми надаємо освітні послуги англійською мовою. На сьогодні у нас навчаються іноземні громадяни з 22 країн світу. Вони є надзвичайно активними, беруть участь у житті університету. До прикладу, у конкурсі студентських талантів переміг Самуель Абоаджі.

Ректор відзначив, що керівництво Черкаського національного постійно дбає про поліпшення умов проживання та навчання студентів, у тому числі й іноземних. Цьогоріч реконструйовано актову залу, конференц-залу, спортивний зал університету, незабаром буде відкрито нове футбольне поле, проводиться ремонт у гуртожитках. Тож перспектива є, і університет чекає на навчання студентів з усього світу.

Олена Шаповалова відзначила, що в Черкаському національному університеті створено гарні умови для надання якісних освітніх послуг і для розвитку міжнародної співпраці. Перспективною Олена Олександрівна вважає програму «подвійний диплом» з європейськими університетами. Вона закликала відкривати нові спеціальності й наголосила, що Черкаський національний є конкурентним на міжнародній арені та привабливим для студентів із-за кордону.

— Навчання в такому виші — це додаткові можливості не лише для вас, а й для ваших друзів, рідних, — звернулася вона до учасників круглого столу. — Ви зможете реалізувати себе не лише вдома чи в Україні, а й в усьому світі!

Студенти Черкаського національного поспілкувалися з директором Українського державного центру міжнародної освіти МОН та отримали відповіді на свої запитання. Крім того, студенти з Іраку презентували свої країни. Вони завершили проект, у межах якого студенти ННЦ «Інститут міжнародної освіти» популяризували свої країни. Своєрідним його підсумком стало урочисте вручення сертифікатів учасників, яке провів ректор Олександр Черевко.

А Олена Шаповалова передала молодим людям свідоцтва і значки амбасадорів Черкаського національного університету на знак того, що вони можуть представляти свою  alma mater та українську вищу освіту по всьому світу. Таким чином стартував проект «Амбасадори ЧНУ ім. Б. Хмельницького». За словами директора навчально-наукового центру «Інститут міжнародної освіти» Наталії Андрусяк, така практика є поширеною в європейських університетах.

Учасники круглого столу також підготували подарунок: передали колекцію монет зі своїх країн Музею університету.

У межах робочої поїздки Олена Шаповалова дала інтерв’ю Студентському телебаченню ЧНУ, відвідала лабораторію готельно-ресторанної справи навчально-наукового інституту економіки і права.

Особливо сподобався гості Музей українського рушника. Олена Шаповалова зізналася, що за атмосферою він нагадує їй Музей української писанки в Бразилії.

— Видно, що музей облаштовано з душею! —поділилася Олена Олександрівна своїми враженнями.

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького