У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького 05 червня 2024 року відбувся науково-практичний семінар «Сучасні аспекти охорони і збереження біорізноманіття Черкаської області».

Подія була присвячена Всесвітньому дню охорони довкілля (англ. World Environment Day). Учасники семінару представляли більш ніж 16 установ, пов’язаних з дослідженням та охороною довкілля.

З вітальним словом до присутніх звернулись Олександр Спрягайло — проректор з наукової та інноваційної діяльності та Олександр Турченяк — заступник голови Черкаської обласної військової адміністрації. Спікерами зокрема було відмічено важливість семінару як одного зі способів привернення уваги стейкхолдерів (влади, громадськості, фахівців з природоохорони) до проблем довкілля та як майданчика для обговорення актуальних питань збереження української природи.

З нагоди Всесвітнього дня охорони довкілля Олександр Турченяк вручив почесні грамоти Черкаської ОВА Олександру Спрягайлу, Максиму Гаврилюку та Олені Хоменко — за їхній високий професіоналізм, вагомий внесок у розвиток природоохоронної діяльності, організацію та проведення заходів з охорони навколишнього природного середовища.

У ході роботи семінару було заслухано низку доповідей.

Начальник управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА Віталій Петров виступив з актуальною темою: «Збереження біорізноманіття в умовах воєнного стану», де наголосив на колосальних втратах природи від російської навали.

В.о. начальника Державної екологічної інспекції Центрального округу (Полтавська та Черкаська області) Сергій Поліщук поінформував про вклад екоінспекції в охорону біорізноманіття регіону та зауважив на хороших традиціях співпраці з Черкаським національним університетом у розв'язанні екологічних проблем.

Богдан Легоняк, в.о. директора Національного природного парку «Холодний Яр» поділився досвідом картування біотопів у процесі реалізації оселищних підходів охорони біорізноманіття (у рамках апроксимації українського природоохоронного законодавства до європейських норм і виконання директиви ЄС 92/43/EEC ON THE CONSERVATION OF NATURAL HABITATS AND OF WILD FAUNA AND FLORA) та відмітив традиційно активну допомогу студентів і науковців ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

Підтримав важливість виконання досліджень, пов’язаних з реалізацією Оселищної директиви ЄС в Україні та завершення формування Смарагдової мережі Петро Тєстов, експерт ГО «Українська природоохоронна група». Його доповідь також окреслювала перспективи створення нового національного природного парку в Черкаській області.

Василь Шевчик, науковий співробітник НПП «Білоозерський», ознайомив учасників семінару з результатами ботанічних досліджень в цьому нацпарку, зі знахідками раритетних видів, зокрема «червонокнижних» ефемероїдів, орхідних, представників болотних комплексів та запросив студентів ЧНУ долучатися до наукових досліджень і цього НПП.

Заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника Віталій Грищенко розповів про маловідомі сторінки створення й розвитку одного з найстаріших заповідників України та про значні наукові дослідження, здійснені його науковцями.

Максим Гаврилюк, директор ННІ природничих та аграрних наук, поділився досвідом інвентаризації об’єктів природно-заповідного фонду Черкаської області, що здійснювались науковцями кафедри біології, екології та агротехнологій.

— Семінар, присвячений Всесвітньому дню охорони довкілля, вийшов надзвичайно практичним і конструктивним. Були порушені актуальні екологічні питання, що стоять на порядку денному перед владою, науковцями та громадськістю. Нам вдалося виокремити головне і розставити акценти на найближчий період, щоб спільними зусиллями зберегти довкілля Черкащини, — наголосив Олександр Спрягайло, проректор з наукової та інноваційної діяльності.


Кафедра біології, екології та агротехнологій