Центр ґендерних досліджень та комунікацій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького традиційно проводить просвітницько-інформаційні заходи з нагоди Міжнародного дня жінок та дівчат в науці.

22 грудня 2015 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію A/RES/70/212, якою встановила 11 лютого як Міжнародний день жінок і дівчат у науці. Цьогоріч науковці ЧНУ долучилися до ініціативи регіонального відділення соціологічної асоціації України провести зустріч жінок-науковців міста Черкас на базі обласної дитячої бібліотеки імені Василя Симоненка.

Захід відкрив директор бібліотеки Федір Пилипенко:


— Мета круглого столу «Моє покликання — науковиця»: досягти повного і рівного доступу жінок і дівчат до науки, а також забезпечити ґендерну рівність та розширення прав і можливостей жінок і дівчат.

Очільниця регіонального відділення соціологічної асоціації України та модераторка заходу Людмила Дудко розповіла про діяльність асоціації. Зокрема зазначила, що організація об’єднує науковців, практиків — всіх, хто не байдужий до проблем суспільства всіх напрямків.

Черкаський національний університет був представлений трьома структурними підрозділами. Від Центру ґендерних досліджень і комунікацій виступила директорка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Наталка Земзюліна, яка розповіла про вплив російської агресії на стан науки і освіти в Україні:

— На сьогодні сума збитків зруйнованої російськими військами інфраструктури становить 136 мільярдів, з них 8,2 мільярда збитки освітньої інфраструктури. Зруйновано 361 заклад освіти, 2556 пошкоджено, близько 600 тисяч освітян і науковців залишили межі України. Ця цифра дуже велика, тому що це наш з вами інтелектуальний потенціал. 80% людей, які волонтерять за кордоном, це жінки.

Також Наталка Іванівна представила міжнародні наукові проєкти ЧНУ і безпосередньо навела приклади жінок-науковців ЧНУ, які перебуваючи за межами України, розвивають українську науку, налагоджуючи наукову співпрацю, формують інтелектуальний образ нашої країни у світі.

Від ННІ іноземних мов виступила доцентка кафедри слов'янської філології, зарубіжної літератури та методики навчання Марина Василенко, яка говорила про особливості інклюзивної освіти в умовах війни.

Жвавий інтерес викликав виступ молодої дослідниці, докторки філософії Юлії Соловей, яка представила кафедру дошкільної та спеціальної освіти ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, і окреслила сучасні погляди та актуальні проблеми дошкільної, початкової та спеціальної освіти.

Присутні на заході жінки-науковці ділилися своїм досвідом становлення в науці й актуальними здобутками сьогодення.

Щемливим подарунком від бібліотеки стала презентація поетичної збірки Катерини Вербівської «Озолоти».

Автор: Вікторія Коваль, студентка 2-PR курсу, ННІ української філології та соціальних комунікацій

Фото: Ірина Березенко,  студентка 2-PR курсу, ННІ української філології та соціальних комунікацій