Цьогоріч на першому курсі Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького за спеціальністю «Середня освіта (фізика; інформатика)» виявило бажання навчатися 10 абітурієнтів.

Про це повідомляє «UA: Черкаси».

Студентка другого курсу Анастасія Псюрник зізналась, що завжди мріяла викладати фізику у школі або в інституті:

— З дитинства завжди уявляла себе викладачем. За два роки, що тут навчаюся, які б не були важкі завдання і безсонні ночі, я жодного разу не пошкодувала, що сюди вступила. Фізика — це така наука, яку не треба боятися, потрібно брати і вчити.

Студент другого курсу спеціальності «Прикладна фізика та наноматеріали» Ярослав Ніколенко розповів, що його брат навчався на вчителя фізики, тому він вирішив стати техніком-програмістом:

— Через це я почав активно вивчати фізику і математику. У наш час, еру стрімкого технічного розвитку, ця спеціальність актуальна.

Директор навчально-наукового інституту інформаційних та освітніх технологій Юрій Ляшенко розповів, що цьогоріч набрали 24 студентів-першокурсників на всі три спеціальності, які пов’язані із фізикою:

— На сьогодні я сказав би, що це дуже багато, бо навіть знамениті університети набирають мало, особливо на такі  спеціальності.

За словами Юрія Ляшенка, в університеті дають кваліфікацію і фізика, і вчителя фізики. Тобто людина може обрати, куди піти працювати.

Начальниця навчально-методичного відділу ЧНУ Людмила Смалиус протягом останніх шести років працює у приймальній комісії освітнього закладу. І розповіла про найбільш та найменш популярні спеціальності серед абітурієнтів:

— Є спеціальності, які залишаються популярними впродовж останніх шести років. Це спеціальності: «Право», «Філологія», «Переклад (англійська)». У цьому році особливої популярності набула спеціальність «Менеджмент». Найменш популярними є спеціальності, які пов’язані (ми так собі думаємо) із потребою складати певні предмети ЗНО. Це — «Середня освіта (інформатика), «Середня освіта (фізика)», «Метрологія».

Причиною є відсутність цікавості до вчительської професії:

— Низький рівень популярності ще може бути зумовлений потребою вступників складати такі предмети ЗНО, як: математика, фізика. Як правило, вибирають «легші» предмети: історія України, географія, іноземна мова.

За словами директорки Черкаської школи № 25 Ольги Кочмар, вчителів точних наук для навчання знайти складно. Перед початком навчального року перебували у пошуку чотирьох педагогів для дітей. Нині заклад шукає вчителя інформатики:

— Думаю, це досить нагальна проблема не тільки у нашій школі, але і в місті. Специфіка вчителів математики, фізики, інформатики — це досить складні науки, і молоді люди не із задоволенням хочуть вступати до університетів саме на таку спеціальність. Фахівців знайти надто складно.

За словами жінки, причиною є значні вимоги до роботи та низька заробітна плата.

Детальніше в сюжеті:

Суспільне