Щорічно у третю неділю травня відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. Традиційно українці вшановують пам’ять осіб, які постраждали від тих, хто намагався знищити Україну, її жителів та культуру.

У Черкасах провели мітинг-реквієм біля пам’ятного знаку Жертвам політичних репресій. До заходу долучився й Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. У день пам'яті й скорботи керівництво університету, викладачі та студенти поклали квіти до пам'ятника. 

Кількість жертв політичних репресій в Україні порахувати досі не можливо. Терор і репресії вразили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священників, представників культури, селянство. Тисячі громадян були розстріляними, ув’язненими, відбували заслання в таборах на чужині, примусово отримували лікування у психіатричних закладах. Це були люди, які ще створили б неоціненні духовні скарби. Сама присутність таких людей у суспільстві зробила б його кращим. Але постріли холоднокровного ката змінили хід української історії. 

Вшановуємо пам'ять загиблих і схиляємо голови перед тими, хто пережив пекло політичних репресій...

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото: студенти ННІ УФСК — Юлія Гайдук, Марія Рибак (1-Ж курс)