Колектив Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького разом із містянами ушанував пам’яті жертв голодоморів. У День пам’яті, який цьогоріч відзначається 23 листопада, черкасці, серед яких університетська громада, представники міської й обласної влади на чолі з головою Черкаської ОДА Романом Боднаром та міським головою Черкас Анатолієм Бондаренком, військові, духівництво, зібралися на панахиду біля пам’ятного знаку жертвам голодоморів та політичних репресій у Соборному парку.

Там пройшов поминальний молебень. Викладачі та студенти вклонилися та поклали квіти до пам’ятного знаку. Вшановували убитих голодом і на Соборній площі міста Черкаси.

Студент ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Володимир Дуфін розповів:

—   Голодомор 1932–1933 років на території України — найжахливіша подія, яка залишила сумний спогад у нашій історії. Штучний голод, організований радянською владою, був одним із методів знищення українців, насамперед, селянства, тією зброєю, якою сталінський режим намагався придушити будь-який опір народу. Боляче до самих глибин. Цю трагедію необхідно пам’ятати кожному українцю! — закликав майбутній історик і додав: — Нині, запалюючи свічку під час жалобної ходи, я думав про тих, хто загинув від голоду, тихесенько молився за їхній спокій та за світлу пам’ять. Вони варті частинки серця істинного українця, а також пошани кожного, хто може назвати себе Людиною! Запалюючи свічку, я шаную і молюся про спокій…

Ректор університету Олександр Черевко переконаний: треба пам’ятати про геноцид української нації, щоб подібне більше ніколи не повторилося, щоб цей злочин проти українського народу не був забутий. В Україні, особливо упродовж 2005-2010 років, було зроблено багато. У Києві відкрито Меморіал жертвам Голодомору, в усій Україні споруджували пам’ятники і пам’ятні знаки, відкривали засекречені документи, робили дослідження і писали книги, проводили жалобні й просвітницькі акції. Черкащина — серед 10 областей, які найбільше постраждали від Голодомору.

Тема голодоморів досліджується в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького і нині, результати досліджень доносяться громадськості, виносяться на обговорення в академічній спільноті.

Упродовж цього тижня в усіх інститутах та на факультетах проведені тематичні лекції, у холі навчального корпусу №1 експонується виставка, надана Державним архівом Черкаської області. Про трагічні події української історії нагадує також куточок пам’яті.

У ННІ міжнародних відносин, історії та філософії пройшов круглий стіл «Селянський опір політиці «суцільної» колективізації та Голодомору 1932-1933 років в Україні». Тож молодь матиме достатньо інформації для розуміння справжньої української історії. 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького