24 роки поспіль 30 вересня в Україні відзначають день бібліотек. Всупереч бурхливому розвитку інформаційних технологій, ми і досі не можемо уявити життя без книги. Книгозбірня — це своєрідна пам'ять людства, де зберігаються знання, накопичені протягом багатьох віків різними народами.

Бібліотекар, як і вчитель, на особливому місці у духовному житті суспільства. Декому може здаватися, що робота бібліотекаря не така важлива і корисна, як, скажімо, робота будівельника або лікаря, адже результат невидимий, нематеріальний. Але впоратися з величезним обсягом літератури, що видається сьогодні, може лише книгознавець-професіонал. Тому це свято — ще й свято визнання важливості професії бібліотекаря.
Щодня у бібліотеці Черкаського національного бібліотекарі на чолі з директором, кандидатом історичних наук Григорієм Михайловичем Голишем самовіддано трудяться на благо сучасних і майбутніх читачів.

Перші фоліанти у нашу книгозбірню потрапили у 1921 році. Через 22 роки після того, як в Черкасах з ініціативи невеличкої групи інтелігентів розпочала діяльність перша публічна бібліотека. А сьогодні до послуг користувачів 4 абонементи, 7 читальних залів на 500 місць, 23 персональні комп’ютери для користувачів, віртуальна довідка, електронне доставлення документів, безплатний доступ до мережі Інтернет та Wi-Fi.
У фондах наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича — понад 705 тисяч примірників.

Тут зберігаються тисячі періодичних видань, аудіовізуальних і образотворчих матеріалів, CD-Rom, карт, дисертацій, монографій, підручників, авторами яких є наші викладачі, інших документів з різних галузей знань кількома мовами світу.

Бібліотека нашого університету — це осередок культури й духовності, виховний центр, у якому регулярно відбуваються науково-освітні та мистецькі заходи, тематичні й художні виставки.

З 2021 року в науковій бібліотеці діє Музей університетської книги, відкритий з нагоди 100-річчя університету. Це один із чотирьох музеїв книги в Україні, облаштованих при університетах.

На бібліотечному подвір’ї, дякуючи нашим юним майстрам та їхньому керівнику Івану Фізеру, «оселилася» «Книжкова мудрість». І сьогодні процес пізнання в бібліотеці проходить під пильним поглядом мудрої сови.

Шановні бібліотекарі, прийміть щирі вітання та слова вдячності за вашу благородну місію, за внесок у розвиток інтелектуального потенціалу студентської молоді. Сьогодні, у той час, коли російський агресор знищує нашу культуру, ваша праця важлива, як ніколи! Попри страшні випробування, які випали на долю нашої країни, ви активно сприяєте розвитку науки та навчальної діяльності в університеті, а також ведете міжнародну співпрацю. Напередодні відбулася зустріч з директором бібліотеки університету Гринвіча (Велика Британія), під час якої було домовлено про співпрацю, зокрема, про обмін інформаційними ресурсами та проведення спільних заходів у режимі on-line.

Вдячність вам за те, що у ці непрості часи ви проводите і волонтерську діяльність, долучаєтеся до проєктів зі збору коштів на допомогу ЗСУ. Це ваш внесок у спільну перемогу, яку неодмінно здобуде Україна.

Бажаю усім працівникам наукової бібліотеки міцного здоров’я, добробуту, творчих успіхів, вірних друзів та однодумців, активних, допитливих і вдумливих читачів.
З професійним святом!

Олександр Черевко, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького