bgb
 
 
 
 
 

Навчально-науковий інститут міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького активно співпрацює з польськими  закладами вищої освіти.  

Нещодавно було підписано Меморандум про співпрацю між Історичним факультетом Ягеллонського університету в Кракові (пол. Uniwersytet Jagielloński) та ННІ міжнародних відносин, історії та філософії.

Заклади погодилися встановити робочі відносини для сприяння дружбі, культурним, освітнім зв'язкам та заохоченню обміну ідеями та інформацією між двома сторонами. Співпраця буде здійснюватися на засадах рівноправності та взаємної вигоди з урахуванням сучасних можливостей.

Метою укладеного документу є консолідація зусиль, спрямованих на обмін інформацією та досвідом щодо програм освітнього обміну та вжиття спільних зусиль для їх просування; короткостроковий і довгостроковий обмін викладачами, неакадемічним персоналом і аспірантами, обмін студентами (бакалаврат та магістратура). Очікується також, що заходи, які відбуваються в рамках цього Меморандуму, будуть спрямовані на реалізацію інноваційних освітніх заходів (майстер-класи, практичні семінари, відкриті лекції, тренінги тощо).

Від Ягеллонського університету в Кракові документ підписали професор, декан історичного факультету Станіслав Срока. Від Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького — професорка, директорка навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Наталка Земзюліна.

Слід зазначити, що цій події передували робочі поїздки професорки Наталії Земзюліної до Польщі у 2018  та в 2023 роках. 

Публікації про це були на сайті ЧНУ:  

Науковці ЧНУ взяли участь в роботі міжнародної конференції «AMU INTERNATIONAL COMPASS»

Черкаський національний був представлений на міжнародній конференції у Варшаві та Бидгощі

Науковці ЧНУ відвідали Природничо-гуманістичний університет ім. Яна Длугоша в Ченстохові

Навчальні заклади вже мають тривалий успішний досвід наукової співпраці. Так, наприклад, професорка Ольга Морозова працювала запрошеним професором факультету політології та міжнародних відносин Ягеллонського університету та доцентом кафедри історичної антропології та теорії історії Інституту історії Ягеллонського університету.

За її ініціативи спільно з ННІ міжнародних відносин, історії та філософії було організовано та проведено 28 березня 2023 року Міжнародний науковий студентський семінар «Życie codzienne pod czas wojny na Ukrainie» (Щоденне життя молоді під час війни в Україні) для студентів-істориків України та Польщі (Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького, Національний університет біоресурсів та природокористування України, Ягеллонський університет, Університет ім. Адама Міцкевича в Познані).

 8–9 червня 2023 року  в Ягеллонському університеті м. Краків була проведена міжнародна наукова конференція «Wojna na Ukrainie wobec Polaków i Ukrainców» (Війна в Україні очима поляків і українців.

Професорка Валерія Цубенко ініціювала і провела на базі ННІ спільно з Ягеллонським університетом 26 квітня 2024 року Міжнародну студентську наукову конференцію «Україна і Польща: історія, діалог культур».

Активна співпраця українського та польських університетів відбувається на різних напрямах. Студенти та викладачі обмінюються досвідом, проводять спільні наукові дослідження та проекти, беруть участь у міжнародних конференціях та стажуваннях. Такі партнерства сприяють розвитку освіти та науки в обох країнах, сприяють культурному обміну та сприяють побудові дружніх відносин між українцями та поляками.

 Навчально-науковий інститут міжнародних відносин, історії та філософії