bgb
 
 
 
 
 

З метою пожвавлення національно-патріотичного та громадянського виховання студентів цього року в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького вперше запроваджено навчальну дисципліну «Українське козацтво: витоки, традиції, героїка».

Її конкретна мета — поглиблене вивчення українського козацтва як унікального цивілізаційного явища, на цій основі — розвиток життєтворчості студентів, формування в них національної свідомості, державницької життєвої позиції, громадянської, інших компетентностей, ствердження історичної, культурної й власне державницької української спадщини. Навчальну дисципліну було прочитано в другому семестрі студентам 2 курсу чотирьох інститутів (факультетів) — ННІ економіки і права, ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я, ННІ інформаційних та освітніх технологій, факультету обчислювальних та управляючих систем.

Проєкт реалізовано силами Науково-освітнього центру Українського козацтва (Юрій Присяжнюк, Андрій Касян, Володимир Швець). На заняттях ішлося про дух та ідеологію лицарства, традиції шляхетності й героїки, легендарні постаті минулого, лідерів сучасного громадсько-державного руху — Володимира Муляву, В’ячеслава Чорновола, Віктора Ющенка. Першочергову увагу було приділено Героям, які чинять спротив російському агресору, досвіду й значенню присвоєння українським військовим формуванням почесних найменувань, волонтерському руху, відображенню козацтва у творах-шедеврах Миколи Гоголя, Тараса Шевченка, Семена Гулака-Артемовського, Іллі Ріпина, сучасних митців, також духовним та моральним цінностям, питанням етики й естетики.

Навчальна дисципліна «Українське козацтво: витоки, традиції, героїка» є позакредитною (факультативною) і в такому статусі дотична до освітньо-професійних програм підготовки бакалаврів. Студенти, які виконали передбачений обсяг роботи, успішно склади залік, можуть отримати додаткові бали до свого загального рейтингу. Також вони можуть звернутися до дирекції свого ННІ щодо перезарахування заліку з цієї дисципліни за міжгалузеву дисципліну на 3 курсі.

Принагідно висловлюємо щиру вдячність ректору Олександру Черевку, начальнику навчально-методичного відділу Людмилі Смалиус, керівникам та працівникам дирекцій (деканатів), Наукової бібліотеки імені М. Максимовича за сприяння.

Юрій Присяжнюк, директор НОЦ Українського козацтва, професор.