З початком повномасштабної війни росії проти України олімпійці та спортивна спільнота не стоять осторонь, а  роблять усе для наближення перемоги. Серед них студенти та випускники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Загалом десятки спортсменів ЧНУ – випускників і працівників – взяли до рук зброю і стали на захист України.
Про те, хто з черкаських олімпійців та як робить свій внесок у загальну перемогу, повідомляють на офіційній сторінці Відділення НОК України в Черкаській області.
Одразу в лютому після вторгнення агресора Анатолій Стеценко, викладач Черкаського національного,  заслужений тренер України, голова Черкаського обласного відділення Олімпійської академії України, мобілізувався до черкаської територіальної оборони та закликав усіх, хто може тримати зброю в руках, зробити те саме. За кілька днів він склав присягу на вірність народу України.
Олексій Сюткін, черкаський тріатлоніст, чемпіон Європи в естафеті, дворазовий чемпіон Європи з акватлону, учасник Європейських ігор-2015, також став на захист Батьківщини. Коли почалася війна, він перебував в Іспанії, але повернувся до України, щоб допомогти її врятувати.
Узяв до рук зброю та став на захист країни й срібний призер Олімпійських ігор 2000 року, дворазовий чемпіон світу з велоспорту Олександр Феденко.
Чемпіон світу з кікбоксингу WAKO Роман Щербатюк взяв у руки зброю та звернувся до російських окупантів, де зазначив, що зупинив підготовку до Всесвітніх ігор, щоб захистити свій дім та свою сім'ю від російських солдатів-загарбників та окупантів, які прийшли на українську руйнувати, які стріляють у мирне населення та бомблять міста. Роман наголосив, що захищатиме свою країну до останньої краплі крові та до останнього патрона.
З першого дня повномасштабного вторгнення росії в Україну голова відділення НОК України в Черкаській області, почесний президент Федерації тріатлону України Андрій Більда також став на захист рідної землі.
Черкаські спортсмени не полишали боротьбу й на міжнародній арені та виборювали перемоги на змаганнях, аби на п’єдесталі пошани майорів український прапор та звучав гімн нашої держави. Так, Кароліна Махно в березні взяла участь у чемпіонаті Європи з боксу серед спортсменів віком до 22 років у Хорватії й стала чемпіонкою Європи, виборовши перемогу у фіналі змагань. Ілля Ковтун у серії етапів Кубка світу зі спортивної гімнастики виборов чотири золоті нагороди на змаганнях у Німеччині, Катарі, Єгипті та Азербайджані.
Також Національний олімпійський комітет України та черкаське регіональне відділення НОК докладають всіх зусиль та активно працюють над тим, аби надійно укріпити тил. З першого дня початку війни Національний олімпійський комітет України на чолі з президентом НОК Сергієм Бубкою, який постійно знаходиться в Україні, перебуває в тісному контакті зі світовими та європейськими партнерами з метою відстоювання прав України, залучення підтримки Україні з боку впливових міжнародних інституцій. Це стосується відповідних рішень щодо усунення спортсменів росії та білорусі від участі у міжнародних змаганнях, створення МОКом Фонду солідарності для підтримки українських спортсменів, що є безпрецедентним в олімпійській світовій історії рішенням. Кошти фонду планується направити для організації участі українських спортсменів у всіх без винятку міжнародних і європейських змаганнях, тренувальних зборах і для забезпечення їх гуманітарних потреб. Крім того, виконком Національного олімпійського комітету України підтримав ініціативу президента НОК, Олімпійського чемпіона Сергія Бубки, й направив на потреби армії 1 мільйон гривень.
«Дякую за всі ваші повідомлення та дзвінки підтримки з усього світу. Україна вдячна за те, що МОК виявляє повну солідарність, а їх оперативна група підтримує контакти з НОК України для координації гуманітарної допомоги. Війна повинна припинитися, мир і людство повинні перемогти», – зазначив Сергій Бубка у зверненні до світової спільноти ще в перші дні війни.
Низько вклоняємося усім захисникам України!


Джерело: Відділення НОК України в Черкаській області.