Самодіяльний ансамбль народного танцю «Черкащанка» відсвяткував своє 70-річчя. Друзі, партнери, рідний університет і кілька поколінь танцівників зібралися в Черкаській обласній філармонії, щоб привітати візитівку Черкас та Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.  

З вітальним словом звернувся до учасників легендарного ансамблю та його художнього керівника і балетмейстера, заслуженого працівника культури України Валентина Луценка ректор Олександр Черевко.

— Кажуть, що пісня — душа українського народу. А танець — це його переможний дух, саме той, завдяки якому наші бійці перемагають на полі бою. Сьогодні своє 70-річчя відзначає народний самодіяльний ансамбль танцю «Черкащанка». Колектив у нашому університеті існує і розвивається з 1953 року. Багато поколінь танцюристів згадують, яку неймовірну гордість за Україну, за її народ, мистецтво і культуру відчували, коли під час закордонних гастролей чули аплодисменти і вигуки «біс» після легендарного «Гопака». Через колектив пройшли понад 2000 студентів, вони дали близько 4000 концертів, їм аплодували у різних країнах. Вірю, що найкращий свій танець вони затанцюють на день нашої Перемоги. А поки що використовують будь-яку нагоду, щоб допомогти армії. Долучаються до всіх благодійних акцій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Ювілейний концерт також має благодійну мету — ми збираємо на авто для нашого випускника. І всі шанувальники «Черкащанки», які прийшли привітати, теж доєдналися до цієї благородної справи. Тож вітаю всіх, хто танцював і танцює нині у «Черкащанці», її беззмінного упродовж 50 років керівника заслуженого працівника культури України Валентина Михайловича Луценка, балетмейстерів Жанну Захарчун та Сергія Захарчуна, заслуженого працівника культури України, з поважним ювілеєм нашого вічно молодого колективу та бажаю ще багато творчих здобутків у мирній, незалежній Україні!  — зазначив Олександр Черевко.

Слова привітання звучали від посадовців міста та області: першого заступника голови Черкаської обласної ради Романа Сущенка, заступника міського голови Анастасії Чубіної, заступника начальника управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації Людмили Товстопят, голови Черкаської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Анатолія Стеценка. 

Від ветеранів-ювілярів «Черкащанки» колектив привітала докторка філологічних наук,  професорка ЧНУ,  заслужений працівник освіти України, учасниця ансамблю 70-х років Світлана Жаботинська.

Низку творчих привітань отримали ювіляри від мистецьких колективів. Фабрика музичного мистецтва «Voiсes»  Черкаського національного університету під керівництвом Яни Боровик та Анни Прокопчук подарували композиції «Козацькому роду» та «Разом до Перемоги».

Колектив-супутник ансамблю «Черкащанка», театр танцю «Kviten» ЦДЮТ м. Черкаси, керівники — заслужений працівник культури України Сергій Захарчун та Жанна Захарчун, вітали старших колег запальними танцями.

Пісенні вітання від квартету «Рута-м’ята» міського будинку культури  ім. І. Кулика (керівники Наталія Гожа та Дмитро Фурса) зачарували весь повний зал філармонії гостей «Черкащанки» проникливим виконанням «Доле моя» та «Летіла зозуля». А ансамбль сучасного бального танцю «Алегро» під керівництвом  заслужених працівників культури України Анатолія та Каріни Неверовських подарували романтичну композицію  «Ніч яка місячна».

Під час ювілейного концерту глядачі насолоджувалися добре відомими уже улюбленими  мистецькими композиціями «Черкащанки». Це «В Черкаському краї цвітуть рушники», «Над широким Дніпром», українська кадриль «Дев’ятка», «Весняний козачок», «Про любов», «Гопак». 

Під час заходу згадали і тих учасників, хто віддав ансамблю частку своєї душі, дарував глядачеві вогонь своїх сердець, але більше ніколи не вийде на сцену. Сторінку пам’яті допоміг відкрити журливою композицією відомий черкаський соліст Владислав Придатченко.

Шанувальники «Черкащанки», які прийшли на концерт, долучилися до доброї справи. У ході заходу можна було задонатити для ЗСУ — у скриньку або на благодійний рахунок. Зараз Черкаський національний допомагає випускнику ННІ іноземних мов та кафедри військової підготовки Денису С. збирати на автомобіль для його підрозділу. Спільними зусиллями вдалося зібрати  70 тис. 18 грн.

На завершення різні покоління «Черкащанки» зібралися на сцені, щоб у світлі софітів привітати одне одного та своїх наставників із 70-річчям улюбленого ансамблю.

Нагадаємо, аматорський колектив народного танцю «Черкащанка» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького цьогоріч відзначає 70-річний ювілей.

Створений він був у 1953 році при студентському клубі Черкаського державного педагогічного інституту. Керівником колективу була Олена Діденко, концертмейстером — Михайло Мусієнко. У 1970 році в «Черкащанку» прийшов Валентин Луценко.

Свій талант танцівники демонстрували на сценах України, Росії, Молдови, Польщі, Чехії, Болгарії, Угорщини, Німеччини, Сирії, Югославії, Словенії та Кіпру. З останніх досягнень — гран-прі на VIII Міжнародному фестивалі музики, мистецтва та фольклору «Подляска Октава Культур», що відбувся у Білостоці (Польща, 2015), та нагорода на фестивалі «Квітка сонця» (Литва, 2017).

Протягом багатьох років віддає свої сили та ідеї молодим танцівникам команда художніх натхненників: художній керівник, заслужений працівник культури України Валентин Луценко, хореографи — Сергій та Жанна Захарчуни.

Колектив чекає на нових талановитих учасників.

БІЛЬШЕ ФОТО 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького