Ось уже третій рік у навчально-науковому інституті міжнародних відносин, історії та філософії навчаються студенти за спеціальністю «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».

Відкриття у нашому університеті підготовки фахівців-міжнародників стало знаковою подією для колективу інституту, адже це призвело до якісного оновлення всього комплексу підготовки студентів-бакалаврів — розробки навчальних планів, організації навчальних практик, зарубіжного стажування, залучення до викладання провідних фахівців із навчальних дисциплін, а також практиків, які працювали на дипломатичній і консульській службі.

Будні студентів-міжнародників — це наполегливе навчання, опанування трьох мов, стажування в державних адміністраціях, міжнародних організаціях, спілкування з працівниками дипломатичних служб.

Наприкінці минулого року три групи студентів першого курсу ННІ міжнародних відносин, історії та філософії розробляли план прийому на Черкащині делегацій із Республіки Польща, Республіки Казахстан та Федеративної Республіки Німеччини. Необхідно було передбачити всі аспекти протокольних заходів, розміщення, розробку офіційних підсумкових документів, організацію відпочинку, екскурсійної програми, продемонструвати ерудицію і знання історії рідного краю тощо. Відбувся публічний захист підготовлених портфоліо.

А потім було здійснено навчальне виїзне заняття до Канівського національного шевченківського заповідника, де відбулася панельна дискусія «Особистість дипломата». Її провели заступник генерального директора заповідника, Посол України у Республіці Білорусь (2007-2010 рр.) Ігор Ліховий та професор Черкаського національного університету, перший секретар Посольства України у Республіці Казахстан (2003-2006 рр.) Анатолій Чабан. Це лише один епізод із наповненого цікавими знаннями і незабутніми враженнями студентського життя майбутніх дипломатів.

А ще була посвята у студенти ННІ у резиденції Богдана Хмельницького в Чигирині, урочисте відзначення дня працівників зовнішньополітичного відомства, зустріч із директором дипломатичної академії МЗС України відомим вченим і дипломатом Сергієм Володимировичем Корсунським, (до речі, між ЧНУ і дипломатичною академією укладено угоду про співпрацю). Зустрічі з відомими громадськими діячами: редактором газети «Свобода» (США) Левом Хмельковським, американським лікарем, волонтером Девідом Пластером, професоркою Кентерберійського університету Наталією Чабан. А ще — зарубіжне стажування у Республіці Польща для студентів старших курсів, цікаві спортивні заходи, участь у студентській художній самодіяльності тощо.

Варто зазначити, що Черкащина виростила чимало дипломатів, які успішно зарекомендували себе у сфері зовнішньополітичних відносин. Серед них відомі земляки: зокрема, Федір Петрович Швець — уродженець села Жаботин Кам’янського району, який за вказівками Директорії УНР виконував спеціальні дипломатичні доручення; Сергій Павлович Шелухін — член Директорії УНР, родом із села Деньги Золотоніського району, у 1918-1919 роках брав участь переговорах у складі дипломатичних місій УНР у Парижі та Москві; Андрій Іванович Яковлів, родом із Чигирина — член Центральної ради. Навесні 1918 призначений послом Української Народної Республіки в Австро-Угорщині, а за правління гетьмана Павла Скоропадського став директором департаменту чужоземних зносин МЗС Української Держави. Із приходом до влади Директорії УНР у січні 1919 року призначений на посаду голови дипломатичної місії Української Народної Республіки у Голландії та Бельгії.

Відомим радянським дипломатом був Степан Васильович Червоненко. Народився він на Полтавщині, але школу становлення пройшов саме у нашому краї. У 1937-1941 роках він працював вчителем історії і директором Лебединської середньої школи Шполянського району, у 1944 - 1948 роках — старшим викладачем, завідувачем кафедри, заступником директора Черкаського вчительського інституту. У жовтні 1959 - квітні 1965 року — Надзвичайний і повноважний посол СРСР у Китайській Народній Республіці. У квітні 1965 - квітні 1973 року — Надзвичайний і Повноважний Посол СРСР у Чехословацькій Соціалістичній Республіці. У травні 1973 - січні 1982 року — Надзвичайний і Повноважний Посол СРСР у Франції. Одночасно, у липні 1973 - березні 1974 року — Надзвичайний і Повноважний посол СРСР у Малагасійській Республіці.

Серед дипломатичних постатей першої величини суверенної України є й наш земляк, який народився у Черкасах — Володимир Дмитрович Хандогій. Він пройшов шлях кадрової дипломатичної служби від аташе, другого, першого секретаря — до заступника Міністра закордонних справ, у 2006 - 2007 рр, у 2007 - 2010 — першого заступника Міністра закордонних справ України, а березні - жовтні 2009 — т. в. о. Міністра закордонних справ України. У 1998–2000 — Надзвичайний і Повноважний Посол України в Канаді, Представник України при Міжнародній організації цивільної авіації. 2000–2002 — Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Нідерланди, Постійний представник України при Організації із заборони хімічної зброї. 2000–2005 — Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Бельгія, у Великому Герцогстві Люксембург, глава Місії України при НАТО за сумісництвом. 30 липня 2010 - 16 травня 2014 — Надзвичайний і Повноважний Посол України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії.

Добре знаний на Черкащині Василь Григорович Цибенко, який у 90-х роках минулого століття був головою Черкаської обласної ради, головою Черкаської обласної державної адміністрації. У 2000 - 2001 роках — заступник, перший заступник Міністра транспорту України. У 2001 - 2005 рр — Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Казахстан. У 2009-2015 — Надзвичайний і Повноважний Посол України в Грузії.

Валерій Тимофійович Жовтенко, який тривалий час працював у Черкасах, із 1998 року — на дипломатичній службі. У 1998 - 2003 рр працював Керівником торговельно-економічної місії у складі Посольства України у Латвійській Республіці. У 2003 - 2004 рр — Тимчасово повірений у справах України у Латвійській Республіці. З 2004 року працював у Центральному апараті Міністерства закордонних справ України, спочатку на посаді Посла з особливих доручень — Національного координатора України у міжнародній організації Центрально-Європейська Ініціатива, потім обіймав посади заступника Директора департаменту, в.о. Директора департаменту МЗС України. У 2011 - 2015 роках Надзвичайний і Повноважний Посол України в Литовській Республіці. Із серпня 2018 року — Надзвичайний і Повноважний Посол України в Киргизькій Республіці..

Із Черкащиною тісно пов’язане життя Сергія Олексійовича Паська — українського політика і дипломата, кандидата медичних наук, заслуженого лікаря України, депутата Верховної Ради України, Надзвичайного і Повноважного Посла України в Йорданському Хашимітському Королівстві (2010 - 2019 роки) Тут у Черкасах Сергій Пасько наприкінці 70-х проходив інтернатуру, а на початку 90-х працював лікарем у міській лікарні № 3. Депутатом Верховної ради України обраний у Звенигородському виборчому окрузі № 425 (1994 – 1998 рр).

До відомих постатей української сучасної дипломатії відноситься і Ігор Дмитрович Ліховий. Його становлення як українського державного та громадського діяча, дипломата, музеєзнавця, краєзнавця, культуролога, історика української культури тісно пов’язане з Каневом. Тут у 1989-2005 рр він працює спочатку директором Канівського державного ордена Дружби народів музею-заповідника Т. Г. Шевченка, а потім директором та генеральним директором — науковим керівником Шевченківського національного заповідника. Указом Президента України від 5 жовтня 2005 року призначений міністром культури і туризму України. У 2007 - 2010 роках — Посол України в Республіці Білорусь.

Тобто у нинішніх студентів-міжнародників є чудова можливість зустрітися і поспілкуватися із нашими сучасникам — відомими дипломатами, прилучитися не лише до глибоких теоретичних знань, які надають провідні викладачі ННІ інституту, а й отримати практичні поради, як найефективніше вести зовнішньополітичну діяльність. Та й приклади наших відомих надихають!

 

 

Анатолій Чабан, доктор історичних наук, професор