Ще вчора студенти, а сьогодні — випускники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького 2021 року.

Для них роки під час навчання були часом розвитку, реалізації, формування себе як особистості, пошуків, кардинальних змін, нових знань, отримання досвіду. До «найкращих років» жоден не залишився байдужим. То що ж змінилося під час студентства і як на це повпливало навчання у ЧНУ, розповіла в інтерв'ю випускниця ННІ природничих та аграрних наук Анастасія Шкляренко. 

— Порівняй себе, випускницю ЧНУ, із собою ж, абітурієнткою, яка тільки-но дізналася, що вступила до університету. Які твої риси з часом змінилися? Які очікування виправдалися, а що виявилося ілюзією?

— На момент закінчення я стала набагато впевненішою у собі, навчилася «виживати» в екстремальних умовах навчання, не приймати близько до серця різні ситуації, які траплялися за цей час, стала більш самостійною. Не виправдались деякі очікування щодо навчання, і це нормально. Адже навчальні програми удосконалюються, те, на що я розраховувала при вступі, могло згодом зазнати змін. Так трапилося з деякими предметами. Також пройшовши практику, дізналась, що для гарного працевлаштування обов‘язково потрібен диплом магістра, а я планувала закінчити лише бакалаврат і йти відразу працювати. Тепер буду опановувати дві спеціальності на магістратурі.

— Опиши свій професійний шлях. Чи продовжуєш ти рухатися в тому напрямку, який планувала на початку першого курсу?

— Так, продовжую і планую вступати на магістратуру на спеціалізацію «Лабораторний аналіз», тому що з початку це і була моя мета. Також хочу спробувати опанувати ще одну спеціальність «Психологія». Вирішила зробити такий вибір, бо колись життєві обставини змусили подивитись на цю науку по-новому. Свого часу робота з психологом мені дуже допомогла, а оскільки я завжди хотіла працювати і допомагати людям, то спробую себе ще й у цьому напрямку.

Мотивацію навчатися я зберегла. Хоча моментами було важко, адже через народження сина я оформлювала академвідпустку, згодом поновила навчання на індивідуальному плані. Але я знаю, що магістратура потрібна, аби влаштуватись на гарну роботу і реалізувати себе найкращим чином. Друга спеціальність також дуже цікава.

Зараз я роблю вклад у своє майбутнє. І це найбільше мотивує здобувати освіту далі.

— Твої найбільші здобутки під час студентських років.

— Перемога у конкурсі «Студентська весна» в номінації «Хореографія», перемога у конкурсі «Міс ЧНУ-2020». Також отримала диплом з відзнакою.

— На твою думку, викладач може стати справжнім другом? Які в тебе були стосунки з викладачами?

— У нашому інституті завжди панувала дружня атмосфера, у якій більшість викладачів готові були допомогти, ставилися до студентів з розумінням і повагою.

— Чи продовжиш ти спілкування з одногрупниками після завершення навчання? Студентські роки були «багаті» на справжніх друзів і (чи) кохання?

— З деякими одногрупниками у нас теплі стосунки, і надалі продовжуємо спілкуватись.

Завдяки університету у мене з‘явилась найкраща подруга і хрещена мама мого сина.

— Твій найяскравіший/найкумедніший спогад зі студентського життя?

— Пам‘ятаю, як на першому курсі малювала до 4-ої ранку лабораторний зошит із зоології безхребетних, тому що треба було здати із сьогодні на завтра.

— Якби ти мала можливість повернутися в минуле, то що ти змінила б?

— Я нічого не змінювала б, адже завдяки пройденому шляху я стала такою, яка є зараз — щасливою людиною.

— Твій меседж першокурсникам.

— Вибирати серцем, а не розумом.

БЛІЦОПИТУВАННЯ

— Студентські роки – найкращі роки. Погоджуєшся з цим твердженням?

— 50/50. Є свої плюси й мінуси.

— Пора студентства – це … 

— Навчання, праця, завзятість.

— Якби у книги був сюжет твоїх студентських років, то яку назву мала б книга?

— «Про дівчину, яка ніколи не здається, не дивлячись ні на що».

— П’ять слів, з якими в тебе асоціюється Черкаський національний університет?

— Атмосфера, враження, досвід, другий дім, друзі.

— Улюблений афоризм (твоє кредо).

— «Стався до людей так, як хочеш, щоб ставились до тебе».

— Твій найбільший страх.

— Страх втратити життя.

— Твоя найсміливіша мрія.

— Знайти улюблену справу всього життя.

— Що треба робити, аби бути щасливою людиною?

— Любити, поважати і цінувати себе. Відстоювати особисті кордони, приймати як даність те, що не можна змінити. Займатися тим, що любиш і приносить задоволення.

Бажаємо успіху Анастасії і сподіваємося, що розмова буде корисна і для «студентів-початківців» Черкаського національного університету!

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото з особистого архіву Анастасії Шкляренко