20-ий радіодиктант національної єдності написали в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Аби дотриматися карантинних вимог, писали дистанційно — вдома або у своїх робочих кабінетах.

— Радіодиктант пишемо щороку. Ця подія зазвичай збирала великі аудиторії, об’єднувала всі підрозділи, керівники ЧНУ писали разом зі студентами. Цьогоріч диктант був для нас дистанційним, проте свою об’єднувальну роль він виконав. Ми відчували себе разом із українськими політиками, митцями, які зібралися у бібліотеці Вернадського в Києві, з українськими дипломатами, які долучилися до радіодиктанту в різних країнах, та з усіма українцями, які відзначили у такий спосіб День української писемності та мови, — зазначив в.о. ректора університету Олександр Черевко.

— Наш інститут і, зокрема, кафедра всесвітньої історії та міжнародних відносин також долучилися до написання радіодиктанту. Шануємо традиції, навіть попри карантинні обмеження! — говорить директорка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Наталія Земзюліна.

До написання радіодиктанту національної єдності долучилися й співробітники Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича.

— Ми свідомі того, що цей захід не лише дає змогу перевірити на практиці свої знання мови материнської, але й дозволяє відчути себе невід’ємною частинкою нашої великої української спільноти. Нам, бібліотечним працівникам, було дуже приємно й комфортно класти на папір текст ювілейного радіодиктанту, підготовленого відомим майстром Слова й видавцем Іваном Малковичем. Адже диктант — про її Високошляхетність книгу як одвічне джерело знань і найбільше надбання людської цивілізації. І як добре, що лейтмотивом цього національно-інтегрального тексту стала думка про незнищенність Книги, яка нині виступає у двох іпостасях — традиційній та електронній, — говорить директор книгозбірні Григорій Голиш. Григорій Михайлович з колективом пише радіодиктант не вперше. А цьогоріч прийняв рішення відіслати текст на перевірку.

— Цього року було незвично писати диктант в умовах карантину, але розуміння того, що разом із тобою диктант пише ціла нація, хоч і не поряд, додає гордості за Україну, — ділиться враженнями В’ячеслав Соколов, голова студради ННІ міжнародних відносин, історії і філософії.

— Пишу щорічний радіодиктант вже протягом 5-ти років. І кожного разу він стає все цікавішим. Цей рік також не став винятком і, відверто кажучи, диктант мав певні раптові сюрпризи, які змусили задуматися. До того ж, уперше писав його вдома, дотримуючися карантинних вимог. До речі, тема диктанту досить цікава, — розповідає Максим Миськів, голова студентської ради психологічного факультету.

Нагадаємо, акцію започаткувало UA: Українське радіо 2000 року задля єднання навколо мови.

Цього разу текст для диктанту написав відомий письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Іван Малкович, а читала популярна акторка з філігранною дикцією (яку відібрали на попередньому кастингу на UA: Українське радіо) — Римма Зюбіна. Його транслювали UA: Українське радіо, загальнонаціональний телеканал UA: ПЕРШИЙ, регіональні філії Суспільного, а також цифрові платформи Суспільного.
Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Окрім того, до методичної роботи над Радіодиктантом національної єдності долучилася Лариса Масенко — українська мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України.

Радіодиктант національної єдності — не лише нагода перевірити свою грамотність, упевнена вона. Радіодиктант — це значно більше, адже він консолідує українців навколо своєї мови.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького