Зустріч членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти та гарантів освітніх програм відбулася в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького на базі ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва. Спікерами зустрічі стали заступник голови НАЗЯВО Андрій Бутенко та членкиня Наталія Авшенюк. Вони поспілкувалися з гарантами освітніх програм щодо оновленого процесу акредитації.

Варто зазначити, що одне з ключових завдань Нацагентсва — робота над створенням нової системи забезпечення якості вищої освіти. Внутрішня система забезпечення якості передбачає, що заклад у співпраці зі стейкхолдерами (роботодавцями, студентами, викладачами, місцевою владою, жертводавцями тощо) визначає мету своєї програми і формує систему, за якою перевіряє, наскільки ефективно заявлена мета досягається. Зовнішня система забезпечення якості (те, що називають процесом «акредитації») покликана перевірити, наскільки працює внутрішня і, відповідно, наскільки заявлені цілі досягаються також у порівнянні з іншими подібними програмами.

Про базові засади нового процесу акредитації розповів заступник голови НАЗЯВО Андрій Бутенко. Він зазначив, що раніше в процесі акредитації перевірялося лише дотримання ліцензійних умов. І це той запроваджений державою «мінімум», завдяки дотриманню якого будь-який ЗВО має змогу розпочати свою діяльність.

В основу нової системи акредитації покладено європейський досвід. За словами тренерів, головна мета акредитації — якісні освітні послуги. Акредитація має стати «вищим рівнем» порівняно з дотриманням ліцензійних умов.

— Перші реальні результати сьогоднішніх реформ ми почнемо спостерігати, коли за новою програмою оновиться студентський цикл, зміниться мислення освітян, тобто через 7-8 років. Звичайно, зараз у всіх присутній певний скепсис. Але він зникне відразу, як тільки ви попрацюєте за новою програмою. Ми несемо ідею доброчесності, доброзичливого ставлення до університету, студентоцентризму тощо.

Наталія Авшенюк розповіла про головні ідеї, якими керуються експерти при перевірці:

— Основна мета діяльності НАЗЯВО і оновлення системи акредитації освітніх програм у тому, щоб вибудувати і розвинути культуру якості вищої освіти в нашій країні. Освітня програма має показати місію університету, його роль, власне становище в регіональному, усеукраїнському призначенні. Студент повинен бути обізнаним із усіма положеннями, процедурами і виступати агентом змін поруч із викладачем та адміністрацією університету. У цьому полягає і студентоцентризм.

Зустріч проходила у форматі «Запитання – відповідь». Тому після вступного «введення в тему» освітяни мали змогу почути відповіді щодо основних питань, які їх найбільше хвилювали. Також вони змогли висловити свою думку щодо найбільш проблемних на цьому етапі питань.

 

 Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького