Студенти-першокурсники спеціальностей «Історія та археологія» та «Середня освіта (Історія)» успішно пройшли археологічну польову практику у складі Дніпро-Псельської ранньослов'янської археологічної експедиції Інституту археології НАН України. 

Уже п'ятий сезон експедиція під керівництвом Юрія Башкатова вивчає унікальну пам'ятку в урочищі Троянка (с. Івківці, Чигиринщина) — пізньозарубинецький могильник І-ІІ століття.

Практиканти долучилися до завершального етапу його дослідження, а також низки робіт на інших об'єктах. Зокрема, студенти були долучені до розвідок з шурфуванням та закладанням траншеї для виявлення нових об'єктів. Основна ж робота була сконцентрована на ранньослов'янському поселенні неподалік вже дослідженого могильника.  

Проте, археологічна практика — це не лише вивчення методики польових досліджень (розмітка, пошарове зняття ґрунту і відповідна зачистка, виявлення артефактів, фіксація, камералка тощо), а й насичене табірне життя.

Після заїзду, ознайомлювальної лекції щодо значення Івковецького комплексу пізньозарубинецьких пам'яток, а також інструктажу з техніки безпеки та правил перебування в таборі, студенти облаштовували наметове містечко. Варто зазначити, що для більшості це був перший досвід двотижневого проживання в наметах. Але попри це студенти навіть чути не хотіли про альтернативу проміняти зоряне небо на можливість ночувати в більш комфортних умовах на базі «Троя».

З наступного дня розпочалися, власне, польові роботи. Окрім загального керівництва Юрія Юрійовича Башкатова, на розкопі практиканти працювали пліч-о-пліч зі старшим науковим співробітником відділу ранніх слов'ян Інституту археології НАН України Романом Миколайовичем Рейдою, старшим викладачем кафедри археології та спеціальних історичних дисциплін ЧНУ ім. Б. Хмельницького Оленою Миколаївною Абразумовою, членами ДПРЕ Євгенієм Миколайовичем Рубченком (ЧНУ ім. П. Могили, Миколаїв), Дмитром Андрійовичем Коваленком (вчитель Миколаївської спеціальної школи №6), Олександром Васильовичем Марченком (Черкаський археологічний музей Середньої Наддніпрянщини), які поділилися власним досвідом проведення археологічних досліджень. Камеральне опрацювання матеріалів здійснювалося Оленою Кирилівною Авраменко (лаборант відділу ранніх слов'ян Інституту археології НАН України), а також студенткою нашого Інституту Софією Руденко, яка разом із Владом Таранцовим цьогоріч працюють у складі експедиції. 

Зазвичай (окрім вихідних та несприятливих погодних умов) робочий день розпочинався о 6:00 для чергових, які допомагали готувати сніданок кухарю Ларисі. Решта могла поніжитися у своїх спальниках аж до 7-ої ранку. На розкоп першачки вирушали о 8:00 та працювали до 14-ої години з перервами та перекусом.  

Робота археолога фізично нелегка, зважаючи на майже постійну спеку. Але позитивний настрій та доброзичлива атмосфера, а також взаємопідтримка здатні здолати будь-які труднощі.

Запорукою гарної роботи є добрий відпочинок.

У вихідний (неділю) студенти відправилися до розважально-етнографічного комплексу «Зерноленд». Практиканти відвідали музей, спробували себе у гончарній справі, покаталися верхи, постріляли в тирі, пограли в народні забави, які пропонує цей колоритний заклад.

Кульмінацією заїзду стала посвята. Першокурсників чекали важкі, але веселі випробування на силу, відвагу, витривалість та розум, а також традиційна присяга на лопаті, після чого вони поповнили лави археологічної родини.

По завершенню ініціації студенти емоційно презентували авторський хіт у виконанні ВІА «Три лопати».

На згадку про незабутні два тижні в Івківцях майбутні фахівці отримали символічні презенти — браслети єдності, адже дружба, виплекана в археологічному таборі залишається вічною. 

А після останнього експедиційного багаття черкаські студенти, стомлені, але щасливі, вирушили додому. Переконана, що теплі спогади про археологічну практику залишаться в пам'яті назавжди.  

Олена Абразумова, старший викладач кафедри археології та спеціальних історичних дисциплін