Упродовж трьох тижнів фізики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького приймали колег з кафедри фізики твердого тіла Університету Дебрецена (Угорщина).
Це зустрічний візит угорської команди за програмою спільного швейцарсько-польсько-угорсько-українського проекту EXMONAN. Фізиків Черкас і Дебрецена поєднує тривала (понад чверть століття) наукова співпраця, а нещодавно визнаний угорський освітній і науковий центр відвідав ректор Черкаського національного Олександр Черевко. Така співпраця, окрім наукових результатів щодо вирішення важливих фундаментальних і технологічних завдань, має не менш важливий соціальний і культурний ефект, сприяє кращому порозумінню та налагодженню дружніх зв'язків між країнами.
За час перебування у Черкасах габілітований доктор Чаба Черхаті (Dr. habil. Csaba Cserháti) та його аспірантка Лаура Юхач (PhD student Laura Juhász)  спільно з черкаською командою встигли розвинути теоретичні й моделювальні задачі, визначили кілька перспективних експериментальних завдань на базі центру фізико-хімічних досліджень, виступили з доповідями на щотижневому семінарі школи професора Гусака, познайомилися з молодими дослідниками – магістрантами кафедри фізики.
У вільний час гості екскурсії мали можливість подорожувати мальовничою Черкащиною, відвідати Чигирин і Суботів, ознайомитися з історією України часів Богдана Хмельницького.
Зазначимо, що незабаром до Черкас прибувають ще троє молодих науковців з Університету Дебрецену, а наприкінці літа – відомий в області дифузійних процесів професор Гуідо Шмітц (Prof. Dr. habil. Guido Schmitz) з Університету Мюнстера (Німеччина). Тож "угорсько-німецьке наукове літо" в Черкаському національному обіцяє бути насиченим і плідним.
View the embedded image gallery online at:
https://cdu.edu.ua/news/zaporozhets.html#sigProId567622fa60
 
Тетяна Запорожець директор Центру фізико-хімічних досліджень Черкаського національного університету.