bgb
 
 
 
 
 

4 грудня у Черкаському національному відбулася просвітницько-профілактична лекція для першокурсників на тему «Профiлактика ВIЛ/СНIДу: свiтовий та нацiональний досвід» у межах заходів до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Захід проведено за підтримки профспілки університету з метою  інформування та запобігання інфікуванню на ВІЛ серед студентів. Спікер – Інна Ченбай, заступник директора ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва з виховної роботи, сертифікований тренер з проблем боротьби зі СНІДом.

У травні 1988 року Всесвітня організація охорони здоров’я прийняла резолюцію, в якій 1 грудня офіційно оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. Ця дата щороку відзначається по всьому світу. У цей день поширюється інформація про ВІЛ-інфекцію та шляхи її передачі.

– Наша зустріч – профілактична. Важливо, щоб кожен розумів, що це за інфекція та які є способи захистити себе від неї, – говорить Інна Ченбай. Зважаючи на те, що вірус імунодефіциту людини є нестійким у оточуючому середовищі та відомі способи його передачі, кожна людина повинна дбати про те, щоб дотримуватись правил безпечної поведінки щодо ВІЛ.

Розвіювати міфи та ламати стереотипи студентів про шляхи передачі ВІЛ  почали із голосування «як передається ВІЛ». У результаті з`ясувалося, що більшість першокурсників вірять у ВІЛ-терористів, зараження через поцілунки та через комах. Щоб студенти не довіряли цій інформації та точно знали, як можна підхопити цей вірус, модератор заходу показала кілька роликів на цю тему, а також розповіла історію відкриття СНІДу та ВІЛ.

У 2016 році на території України було зареєстровано 7 612 нових випадків ВІЛ-інфекції (з них 1 365 дітей до 14 років). Задля уникнення збільшення цих показників і проводяться заходи лекційного та тренінгового типу для молоді.

– Моделююча вправа, яку ми виконали наприкінці зустрічі, наочно показала, як легко можна інфікуватися на ВІЛ. Проте, дотримуючись елементарних правил безпеки, ми не потрапимо у зону ризику, – ділиться набутими знаннями студентка 1-Р курсу Вікторія Нянько.

Лекція проводилася  в інтерактивній формі, де кожен із учасників міг взяти участь в обговореннях і поділитися своєю думкою. Було поставлено два завдання: дізнатися більше інформації про ВІЛ, а також про людей, які мають ВІЛ-позитивний статус. Захід був цікавим і повчальним. Він дав змогу зрозуміти, що всі люди, незалежно від ВІЛ-статусу, мають рівні права, що таке ВІЛ/СНІД та як себе вберегти від нього. Подібні заходи допомагають молоді поглибити знання про ВІЛ/СНІД, а також обрати правильний спосіб життя та сформувати толерантне ставлення до ВІЛ-позитивних людей. Ліків від СНІДу не існує, проте з ВІЛ можна прожити і 50, і 60 років, мати щасливу сім’ю і народжувати здорових дітей. Головне – вчасно діагностувати інфекцію та почати її лікувати.

 

Наталія Напорко, Бондар Катя,  Кавун Алла, студентки 1-Р курсу

Фотограф: Аня Тиха, 2-Р