Долю трахтемирівських земель Канівського природного заповідника за ініціативи Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького вирішували на засіданні робочої групи.

Учасниками робочої групи стали представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, керівництво управління екології та природних ресурсів, управління освіти і науки, управління культури Черкаської облдержадміністрації, старший науковий співробітник Київського національного університету імен Тараса Шевченка Василь Шевчик, перший проректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Мойсієнко, науковці університету. Модерувала захід начальниця управління екології та природних ресурсів Олена Звягінцева.

Питання про створення окремого об’єкта природно-заповідного фонду на території Трахтемирівського півострова, що на Черкащині, порушив перед Черкаською ОДА ректор ЧНУ Олександр Черевко.

Зокрема, ним було запропоновано передати до складу державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» частину земель запасу в Канівському районі та земель ДП «Канівське лісове господарство». Пропонується також створити на базі ДІКЗ «Трахтемирів» навчальну базу Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького.

Державний історико-культурний заповідник «Трахтемирів» створено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.07.1994. На його балансі перебуває 99 пам’яток природи, а також історії та археології різних історичних періодів. Однак території, передбачені при його створенні, не передані до складу заповідника.

Це питання поставало неодноразово, починаючи з 2010 року. Проте лише в 2021 році, відповідно до доручення голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександра Скічка, було створено робочу групу, яка взялася за вирішення проблеми.

За результатами роботи першого засідання робочої групи клопотання ЧНУ ім. Б. Хмельницького буде додатково вивчене та обговорене на рівні керівництва ЧНУ ім. Б. Хмельницького та КНУ ім. Т. Шевченка.

— Для збереження унікальної природної та історичної спадщини Канівського району на території Трахтемирівського півострова, наукового супроводу історичних, археологічних, екологічних, біогеографічних досліджень доцільним є створення окремого об’єкта природно-заповідного фонду – природного заповідника або національного парку. Важливо, що нині є розуміння та підтримка з боку голови Черкаської облдержадміністрації, — зазначає ректор ЧНУ Олександр Черевко.

 

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького