Наука – важка і серйозна сфера, яка потребує високих розумових здібностей, сконцентрованості та відданості своїй справі. Інакше кажучи, вона просто створена для жіноцтва.

Щорічно 11 лютого за рішенням ООН відзначається Міжнародний день жінок і дівчат у науці (International Day of Women and Girls in Science).

20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію «Наука, техніка та інновації з метою розвитку», в якій визнано право на рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки і інновацій як запорука забезпечення гендерної рівноправності в цій сфері.

Через 2 роки на черговому пленарному засіданні Генасамблеї була прийнята резолюція (70/212), яка проголосила 11 лютого Міжнародним днем жінок і дівчат у науці.

Головна мета Резолюції — досягнення якісних змін у процесі залучення жінок і дівчат у науку. Останнім часом світова спільнота досягла значних успіхів у цій справі, але чомусь жінки і дівчата досі стикаються з обмеженнями у цій діяльності.

Дослідження, проведені в 14 країнах, показали певний дисбаланс в участі у науковій сфері між чоловіками і жінками. Так, можливість отримання ступеня бакалавра, магістра та доктора для жінок у сфері науки становить 18%, 8% і 2% відповідно, в той час як для чоловіків ці показники становлять 37%, 18% та 6%.

Резолюція закликає країни світу звернути увагу на проблему, постаратися визначити причини гендерного дисбалансу в царині науки, техніки та інновацій, а також організувати програми заходів із залучення жінок і дівчат у наукову діяльність.

Впровадження гендерної рівності в усі сфери людського життя — стратегічна ціль, яку поставили собі усі прогресивні країни світу.

Центр гендерних досліджень і комунікацій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького бажає дівчатам та жінкам, які присвятили себе науці, натхнення до реалізації задумів, проектів, творчих злетів, суспільного визнання!

Талант не має ні статевих, ні національних чи ідеологічних обмежень. Єдине, що може стати на його перешкоді – страх та непевність у власних силах.

Центр гендерних досліджень і комунікацій