Органам влади, місцевому самоврядуванню, депутатському корпусу, політичним партіям, громадським об’єднанням та християнським спілкам і церквам необхідно об’єднатися задля формування національного переможного духу в українців. Про це заявив ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко в інтерв’ю інтернет-виданню «Про Все»

Очільник Черкаського національного університету розповів про те, як навчальний заклад долучається до формування територіальної оборони Черкащини та які основні завдання стоять для населення у час можливої російської агресії.

Яка роль Черкаського національного у формуванні територіальної оборони? 

— Позитивним є те, що минулого року в Україні прийняли Закон «Про основи національного спротиву», який почав діяти з 1 січня. Черкаський національний університет також робить свій внесок в організацію територіальної оборони. Сьогодні дуже важливо, аби кожен на своєму місці робив свою роботу, а не говорив, що мають робити інші.

У складі Черкаського національного університету уже сьомий рік діє кафедра військової підготовки. І зараз ми є навчальним підрозділом територіальної оборони. Маємо кваліфікований викладацький склад і матеріальну базу, щоб проводити комплексні інструктивно-методичні заняття з військової підготовки.
У нас також налагоджена конструктивна співпраця і ділові стосунки з керівництвом бригади територіальної оборони Черкащини та її командиром Анатолієм Стуженком. 12% управлінсього складу бригади тероборони Черкаської області — випускники кафедри військової підготовки ЧНУ.  

Ми плануємо виїзні навчально-тренувальні заняття, зокрема, і для батальйону територіальної оборони на Звенигородщині. Зробити це можна на базі Звенигородського освітнього центру. 

Війна — це найбільше зло, яке є на планеті, це жертви, руйнації та несправедливість. Тому зараз потрібно все робити, щоб її не було. Але разом з тим, ми маємо бути готові боронити свою землю. Тому так важливо  організувати територіальну оборону. 

Чи проводяться серед персоналу та студентів ЧНУ навчання та теоретична підготовка на випадок російського вторгнення?

— Звісно, в першу чергу. Своїм наказом я організував навчання для персоналу університету, адже у нас працює майже тисяча людей. Кожен підрозділ за графіком проходить комплексні інструктивно-методичні заняття з військової підготовки. Людей вчать, як себе поводити у разі військової загрози, як сформувати тривожну валізу, як надавати першу медичну допомогу, який вигляд має сучасна зброя, що робити у разі повітряної чи наземної загрози тощо.

Зараз наші студенти на «дистанційці». Коли всі повернуться до аудиторій, безумовно, ми будемо проводити відповідні навчання і для них.

Що, на вашу думку, потрібно для ефективного функціонування територіальної оборони?

— Важливою складовою повноцінного функціонування територіальної оборони є належне фінансування. На жаль, минулого тижня у Верховній Раді депутати провалили голосування щодо виділення з бюджету додаткових 2,7 млрд грн на фінансування тероборони. Сподіваюся, що здоровий глузд переможе і депутати все ж проголосують за це питання. 

Звичайно, кошти виділяють і Черкаська міська та обласна, районні ради, долучаються територіальні громади. Варто подякувати також волонтерам, благодійникам, органам місцевого самоврядування, які надають допомогу. 

Друга важлива складова - це організаційна робота. Важливо, щоб зусилля не були марними. Хочу наголосити, що сьогодні, коли в країні склалася загрозлива військово-політична ситуація, нам усім потрібно формувати в населення бойовий, переможний дух. 

Як саме формувати цей переможний дух у населення України?

— Ми всі, звичайно, розуміємо, що таке сучасне озброєння та кількісна перевага, але у війні перемагає саме дух. Якщо на верхньому рівні державної влади та у найменшому нашому селі ми будемо єдиними та «говоритимемо одним голосом», ворог навіть не наважиться на те, щоб іти на нас війною. Єдність - найкращий внесок кожного у загальну оборону країни. 

Для цього нам всім потрібно бути передовсім патріотами. Має переважати національно-патріотичне спрямування і виховання. Найбільша цінність для будь-якої нації - це її держава. Якщо нація має державу, вона може рухатися вперед та розвиватися. Про це потрібно говорити і на університетському, і на політичному, і на громадському рівнях. Ми повинні показувати, що нам нікуди відступати, наше діло праве і ми переможемо. 

На чому зараз варто сконцентрувати увагу українській владі та всім громадянам?

— У цей непростий час треба, можливо, відкласти якісь нез’ясовані питання і сконцентруватися на основному. Сьогодні в державі є три головні питання — це наша безпека, стабільність і збереження української демократії, наших із вами свобод. 

Якщо ми це все забезпечимо, переконаний, що незалежно від того, буде війна чи ні, ми станемо ще більш міцним та згуртованим народом і нам надалі буде легше будувати нашу державу.

Органи державної влади і місцевого самоврядування, всі політичні сили хоч би на цей складний для України період повинні припинити їхню нескінченну історію про «вічну любов». Деякі чиновники не розуміють того, що поки вони будуть щось ділити в державі, в них можуть відібрати саму державу. 

Влада, місцеве самоврядування, депутатський корпус, політичні партії, громадські організації та християнські організації й церкви мають вести просвітницьку діяльність, об’єднувати народ та формувати той самий національний переможний дух. 

Джерело: «Про Все»