Протягом березня-квітня 2023 року викладачі кафедри економіки підприємства, обліку і аудиту Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького взяли участь у курсах з підвищення кваліфікації: «Школа наставника дуальної форми здобуття освіти».

Курси діють на базі Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти Міністерства освіти і науки України. Під час зустрічей онлайн розглянули та обговорили теми про те, чи можливий освітній процес на підприємстві, що треба знати про ефективну організацію освітнього процесу на підприємстві, розглянули педагогічні та соціально-психологічні аспекти роботи наставника при дуальній формі здобуття освіти, ефективну комунікацію наставника зі здобувачем освіти. Також проаналізували конфлікти при організації ДФЗО на підприємстві, виокремили дієві способи вирішення.

Обговорювалися й особливості дуальної форми здобуття освіти: головні риси і сильні сторони. Учасники ознайомилися з перевагами й обмеженнями у сфері дуальної форми освіти, дізналися про вимоги й інноваційні методи такого навчання. Також розглянули основні види документів закладів освіти, що розробляються для реалізації освітньої програми за дуальною формою. Зокрема, проаналізували реальні практики основних засобів контролю за виконанням індивідуального навчального плану. Схарактеризували візію розвитку ДФЗО на підприємстві, очікування стейкхолдерів та взаємодію із закладами освіти. Зазначалося про професійний відбір здобувачів освіти, їхнє тестування для визначення професійно важливих якостей, оцінки діяльності під час виробничої практики. Наголошувалося на перспективах дуальної форми здобуття освіти. Наприкінці, видане практичне завдання для виявлення цілей запровадження дуальної освіти з використанням методу Smart-технології.

Усі учасники програми заходів отримали сертифікати про підвищення кваліфікації.

Кафедра економіки підприємства і аудиту