bgb
 
 
 
 
 

Культурну подію «Черкаси. Хроніки війни і тилу» організатори, Фонд Миколи Бабака та Центр креативних індустрій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького присвятили Дню захисників і захисниць.

Захід проходив у Черкаському обласному художньому музеї та реалізований у межах стипендіальної програми від Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради.

Співзасновниця Фонду Миколи Бабака та ведуча заходу, директорка Центру креативних індустрій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Вероніка Ганєчко розповіла про те, як фонд поєднує роботу з промоції вітчизняної культури і допомогу Силам оборони України.

З вітальним словом до учасників події звернулася пані Валентина Шепецька, очільниця управління культури Черкаської міської ради. У глядацькій залі була присутня також пані Людмила Чорномор, головна спеціалістка Управління культури.

У межах проведення заходу відбулася презентація фотоінсталяції, що присвячена одній із найбільш знакових подій Черкас під час війни — наслідкам ракетної атаки у 2023 році, внаслідок якої було зруйновано готель у центрі міста.

Директорка Центру ментального здоровʼя ЧНУ Юлія Сіденко поділилася історіями професійної допомоги військовим, членам їхніх родин та переселенцям, що надають викладачі факультету психології Університету.

Основною частиною заходу стала діалогова платформа, в якій взяли участь представники благодійних і громадських організацій та інших інституцій, які допомагають силам оборони України та внутрішньо переміщеним особам.

Пані Тетяна Волочай, голова Ради громад благодійного фонду Фонд «МХП-Громаді», розповіла про декілька напрямів діяльності фонду з допомоги військовим: проведення спортивних заходів, облаштування ветеранських просторів, підтримку близьких і родичів військовослужбовців.

Пан Вʼячеслав Скічко, який очолює ГО Наш Батальйон, що працює з 2014 року, розповів про основні види діяльності своєї організації: виготовлення дронів та комплектацію індивідуальних військових аптечок.

На заході були присутні Оксана Коцуконь та Анна Дерев'янко, мами військовослужбовців Олександра Коцуконя (позивний Арс) та Олександра Дерев'янка (позивний Адамс), які віддали свої життя за свободу і незалежність України.

Особливий настрій під час заходу створив виступ вихованців Черкаська дитяча школа мистецтв ім. Валентина Талаха, які під керівництвом викладача Юрія Павленка виконали українські народні та класичні музичні твори на сопілці.

На завершення культурної події відбулася авторська екскурсія експозицією музею, яку провів Народний художник Микола Бабак.

Джерело: «Фонд Миколи Бабака»