Викладач Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Іван Фізер став одним із авторів меморіальної дошки жителю села Водяники, підприємцю й меценату Миколі Щербині.

Як повідомляє інтернет-видання «Вісті Черкащини», у Водяниках на Звенигородщині шанують пам’ять про уродженця села Миколу Щербину — мецената, засновника гірськолижного спортивно-оздоровчого комплексу та виробничого підприємства із заморожування фруктів «Сіріус». Це засвідчило і встановлення на фасаді сільського будинку культури меморіальної дошки.

На мітингу з цієї нагоди звучали щирі слова вдячності землякові. Адже Микола Григорович постійно брав активну участь у всіх культурно-громадських заходах, котрі відбувалися в його рідному селі, своїм коштом збудував тут церкву, створив робочі місця для односельців та для жителів сусідніх населених пунктів, відновив джерела за селом, надавав необхідну допомогу місцевій школі та іншим об’єктам соціальної сфери. Водночас дбав і про соціально-культурний розвиток Шевченкового краю в цілому.

Про це говорили на велелюдному мітингу сільський голова Водяників Володимир Мовчан, уродженець села, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко, відомі митці Зоя Ружин, Василь Нечепа, Костянтин Павлов.

Побував на відкритті і доцент кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ, один із авторів меморіальної дошки Іван Фізер. Він розповів, що до авторської групи, крім нього, входили Віктор Крюков, член спілки художників України, скульптор і архітектор, та Василь Дмитренко, заступник директора Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства — начальник управління містобудування  та  архітектури, заслужений архітектор України.

Нагадаємо, Іван Фізер — заслужений художник України, член Національної спілки художників України, доцент кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Учасник понад 88 всеукраїнських та міжнародних виставок (Білорусь, Сербія, Іспанія, Росія). Провів 16 персональних художніх виставок у містах Київ, Черкаси, Чигирин, Кам`янка, Шпола. Автор 4 наукових статей у фахових виданнях та 3 навчально-методичних посібників.

Іван Фізер є лауреатом обласної премії імені Данила Нарбута та Всеукраїнської премії «Смарагдова ліра» у номінації «Образотворче мистецтво». Автор близько 10 меморіальних дошок.

 

ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва