Учасники вокальної студії «Voices» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького вибороли І місце у відкритому патріотичному фестивалі-конкурсі «Народ-герой героїв появляє», який проходив з 1 червня по 24 серпня 2022 року.

Засновниками й організаторами Відкритого патріотичного фестивалю-конкурсу «Народ-герой героїв появляє» виступили Департамент освіти і науки, Департамент молоді та спорту Київської міської державної адміністрації, Київський університет імені Бориса Грінченка, Благодійний фонд сприяння розвитку освіти імені Бориса Грінченка, Національна академія внутрішніх справ, Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури, Національна всеукраїнська музична спілка, Національна спілка театральних діячів України, Національна спілка журналістів України, Національна спілка кобзарів України, Національний академічний оркестр народних інструментів України та Національний університет оборони України імені Івана Черняховського.

Метою фестивалю-конкурсу є — поширення патріотичних ідей засобами мистецтва, виявлення та підтримка талановитих учнів, студентів та молоді, сприяння становленню української та європейської ідентичності, заохочення до патріотичної творчості захисників та захисниць України шляхом участі в мистецьких проєктах.

Учасники могли продемонструвати свої таланти у 13 професійних та аматорських категоріях. Усього цьогоріч на конкурс подали 1567 заявок від учасників з усієї України. Представники Черкаського національного вирішили спробувати свої сили у напрямку «Вокальне мистецтво» в номінації «Вокальне мистецтво/патріотична українська пісня; авторська пісня».

Фестиваль-конкурс проводився у 2 етапи, після першого туру вокальна студія «Voices» увійшла до числа 400 учасників, які пройшли у 2 тур й очікувала результати до 24 серпня 2022 року. Знаковим було проведення церемонії нагородження учасників у 31-у річницю Дня Незалежності України, де під час онлайн-заходу до учасників звернувся ректор Київського університету імені Бориса Грінченка і голова журі — Віктор Огневʼюк та були оголошені переможці фестивалю-конкурсу.

Voices-1.jpg

Як учасники студії йшли до цієї перемоги, яким чином обирали композиції, чи мають ще здобутки у своїй діяльності — про це та багато іншого розповідають учасники вокальної студії «Voices».

— З яким критерієм колектив відбирає музичні композиції, які потім подаються на конкурс?

Яна Боровик, керівник студії:

— Насамперед, це має бути твір, який виходить у виконанні найкраще, і такий, що подобається усім учасникам колективу, та обов'язково відповідає тематиці й вимогам конкурсу.

Надія Запрягайло, учасниця колективу:

— Це насправді довгий процес, який починається з визначення композиції, продумування усіх дрібних деталей та креативного підходу. Тут нам допомагають наші наставники — Аня та Яна, адже вони можуть професійно оцінити наші можливості та порадити саме ту композицію, як можна максимально проявити наші вокальні вміння. Хоча, звичайно ж, ми також пропонуємо, але зрештою спільно обираємо найкращий варіант. Далі працюємо над технікою виконання, вчимось акторської майстерності, оскільки кожен має артистичні здібності, тому має проживати кожну емоцію так, щоб її відчули глядачі. У фіналі корегуємо цілісний образ, де кожен звертає увагу на різні недоліки, та шляхом конструктивної критики отримуємо хороший результат.

— Скільки часу ви готуєтеся до конкурсів? Яким чином це відбувається?

Яна Боровик, керівник студії:

— Зазвичай, робота над будь-яким музичним твором триває від кількох тижнів до місяців, все залежить від складності самого твору. На сьогодні участь у конкурсах виникає спонтанно. Нині величезна кількість конкурсів відбувається онлайн. Ми намагаємось брати участь у тих, які більш професійні та зі скромними бюджетами або ж, якщо кошти з конкурсного внеску йдуть на допомогу ЗСУ.

— Скільки перемог у скарбничці колективу вже маєте?

Яна Боровик, керівник студії:

— На сьогодні маємо вже 4 нагороди. Одна з них дуже знакова — це Гран-прі Благодійного онлайн марафону талантів, на якому усі зібрані кошти пішли на допомогу 208-ій зенітній ракетній бригаді Повітряних Сил ЗСУ. А також нещодавно у День Незалежності України ми здобули І місце у Відкритому патріотичному фестивалі-конкурсі «Народ-герой героїв появляє».

— Що для вас є практика участі в конкурсах? Чи відрізняється участь у конкурсі особиста від колективної?

Вікторія Мущенко, учасниця колективу:

— Участь в конкурсах — це завжди азарт, мотивація до перемоги та плідна праця всього колективу. Без сумнівів, особиста участь у конкурсах відрізняється від колективної. Під час особистої участі ти покладаєш надії лише на себе і будь-яка твоя помилка буде вартувати тобі призового місця. Що ж стосується колективної участі, то це плідна праця кожного з нас, бо так чи інакше, ми всі різні й повинні працювати як єдиний організм. І якщо один робить помилку, то старання інших йдуть нанівець. Тому тут дуже важливо відчувати і підтримувати одне одного, що і робить наш колектив. Ми активно ходимо на репетиції і викладаємося на повну, щоб досягти найкращого результату.

— Що, на вашу думку, є найважливішим для вдалого виступу?

Даніїл Олійник, учасник колективу:

— Для вдалого виступу завжди потрібно дуже гарно готуватися, а запорукою успіху є командна робота. Якщо весь колектив буде одним цілим, то завжди буде добрий результат. Багато важить і те, як ти налаштований на працю, чи гарний у тебе настрій, наскільки ти впевнений у собі. Якщо всі ці пункти будуть виконані, виступ буде чудовим.

Надія Запрягайло, учасниця колективу:

— На мою думку, найголовніше — це бажання, бажання вдосконалюватись, бажання працювати, бажання радувати людей! Без нього не буде нічого!

— Звідки черпаєте натхнення?

Дарина Харченко, учасниця колективу:

— По-перше — веселі та завзяті керівники! Наш колектив сприймає їх як друзів, наставників, з якими легко та весело, і навіть найважчі репетиції для нас — це приємне проведення часу, ну і звісно ж робота. Також нас мотивують відгуки глядачів та слухачів наших виступів і перемоги!

Олексій Ткаченко, учасник колективу:

— Власне, кожен з нас є мотиватором. Наперекір всім перешкоди на нашому шляху, на всю втому, коли ти займаєшся справою, яку ти любиш, то вона дає тобі наснаги, тому кожен з нас шукає сили в собі, навіть коли ти дуже втомлений. Також, безумовно, великим мотиваційним поштовхом кожної репетиції для нас є наші керівники, адже ти готовий дати мільйон концертів за годину, коли бачиш очі людини, які щиро сяють, яка витратила не один рік для досягнення свого професійного рівня і яка наразі передає свої знання нам, викладаючись на кожній репетиції, віддаючи все заради нашого загального успіху. Також потужним рушієм нашого розвитку є відпочинок разом, всією командою, коли ти усвідомлюєш всю цінність спільно проведеного часу, і готовий творити далі.

— Як ви налаштовуєтесь на виступ?

Дмитро Луценко, учасник колективу:

— Налаштуватися на продуктивний та дійсно цікавий виступ досить складно. Як на мене, потрібно виділити хоча б два дні, щоб відпочити від роботи та величезної кількості різних справ і налаштуватися на творчість. Адже у день виступу треба максимум моральних та фізичних зусиль. Якщо говорити безпосередньо про день заходу, то спочатку ми збираємось колективом та готуємо наші сценічні костюми та настрій. Кожен учасник підтримує одне одного морально і це дійсно дуже круто. Після всієї фізичної підготовки обов’язково слід повторити всі пісні, адже на фоні метушні деякі партії, особливо я, можу забути. Мені досить важко повністю описати цей процес, оскільки я ще не достатньо занурився у світ виступів та сцени, але все буде з часом.

— Яким є важчий виступ: на камеру чи в форматі «наживо»?

Анастасія Шостя, учасниця колективу:

— Звичайно ж будь-який виступ, чи в онлайн, чи наживо, це досить важко і стресово. Попри формат, ти маєш викладатися на сто відсотків: емоція, рухи, техніка виконання. Знімання забирає багато часу і сили. В кадрі треба мати гарний і гармонійний вигляд, кожен відіграє власну роль, не втрачаючи цілісності, при цьому відпрацьовуючи усі технічні моменти. І це досить таки важко, враховуючи, що знімання може відбуватися цілий день, під спекотним сонцем або дощем, з переїздами, зборами й тисячами дублів. Своєю чергою, виступи нажив спрямовані на взаємодію з аудиторією. На сцені маєш не лише відпрацювати програму, а вміти зацікавити публіку, обмінюючись цією енергетикою. Якщо виступи онлайн складні фізично, то живі концерти складні у психологічному плані. У будь-якому разі кожен виступ – це величезний досвід і можливість вдосконалюватись. Це, безперечно, найбільш стресовий момент для кожного з нас, і мене зокрема. Але такі виходи із зони комфорту допомагають колективу рости, згуртовуватись та досягати нових результатів.

— Про що необхідно завжди пам’ятати перед виходом на сцену?

Дарина Харченко, учасниця колективу:

— На мою думку, запорукою успіху є єдність колективу як однодумців! Ми завжди, навіть на репетиціях, вболіваємо один за одного, підтримуємо, радимо, допомагаємо, розуміємо і намагаємось бути одним цілим! Колектив «Voices» — це одна сім’я! Тож коли ми це знаємо і пам’ятаємо — успіх за нами!

Ірина Захарченко, учасниця колективу:

— Коли виходиш на сцену, найголовніше — це впевненість. Глядач хоче побачити шоу, пережити емоцію, яку ти передаєш. А для того, щоб максимально її показати, потрібно самому вірити в те, що ти робиш. А яка головна запорука успіху? Все просто! Тренування та репетиції. Чим більше і старанніше, тим краще. Як кажуть наші наставниці: «Щоб «викластися» на 100% під час виступу, потрібно «викладатись» на всі 300% на репетиціях».

— Якими враженнями могли б поділитися, після того, як ваш гурт завоював І місце?

Поліна Панченко, учасниця гурту:

— Для нас неймовірне щастя здобути перемогу. Як для досить молодого колективу заслужити таку оцінку нашої старанної роботи, наших здібностей є дуже мотивувальним. Тому чекайте, ми ще не раз здивуємо вас!

Анна Прокопчук, звукорежисер:

— За моїм глибоким переконанням, що сила нашого гурту — в командній роботі й взаємодії. За короткий час існування колективу «Voices» я бачу, що з тими, хто функціонує як єдиний творчий організм, можна робити й досягати будь-яких вершин.

Учасники готові до різних викликів та ідей їхніх керівників, навіть, на перший погляд, нереальних. Наший колектив має кілька правил, яких ми дотримуємося:

— усі ідеї обговорюються колективно;

— учасники вільно висловлюють свою думку і, найважливіше, емоції, які виникають в процесі репетицій чи інших творчих заходів;

— після будь-якого знімання чи заходу є рефлексія, де проговорюються моменти, які вдалися, що не вдалося і чому, що стало на заваді, що потрібно у майбутньому виправити чи врахувати.

— колектив має розуміння творчо-робочого процесу і відпочинку. На відпочинок також є час.

Учасники добре знають, якщо гарно попрацювати на репетиціях, можна розраховувати на високу оцінку на конкурсах чи заходах.  Звичайно, приємним є те, що ми беремо участь в конкурсах і фестивалях, де можуть об’єктивно оцінити роботу усієї творчої команди, усі працюють на загальний результат. І ті перемоги й призові місця, які має колектив, є цьому доказом.

З колективом маємо творчі плани, над реалізацією яких активно і систематично працюємо. Маємо безліч творчих ідей, які постійно літають у повітрі й не дають спокійно спати.

Віримо в перемогу України й у те, що це тільки початок колективного творчого шляху.

Вокальна студія «Voices» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького