Виставка плакатів «Влада почуттів. Німеччина 19/19» відкрилася в науковій бібліотеці ім. М. Максимовича. Експозиція репрезентує історичні події в Німеччині за останні 100 років крізь призму людських почуттів.

Вона підготовлена до друку Фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» та Федеральним фондом із досліджень диктатури Соціалістичної єдиної партії Німеччини (СЄПН) під патронатом федерального міністра закордонних справ Гайко Мааса. Вихідною точкою експозиції стали 20 сучасних форм виявлення емоційного стану людини, які унаочнюють послідовність розвитку та переломні моменти історії крізь світ почуттів. Виставка послідовно демонструє прив’язку до актуальності історичної та політичної роботи. У плакатах — чіткі тексти, 140 історичних світлин та факсиміле.

Добірка плакатів передана відділенням Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх» у Черкасах. Тож цілком логічно, що виставку відкрила виконавчий директор цієї структури Тетяна Бугеря. Вона закцентувала увагу на найбільш характерних експонатах виставки. Разом із цим Тетяна Анатоліївна підкреслила, що в реалізації проєктів благодійної організації активну участь брали й студенти ННІ міжнародних відносин, історії та філософії.

Ознайомившись із цими плакатами, можна дізнатися не тільки про історію Німеччини, а й ставлення людей до тієї чи іншої події, наприклад:

Надія. Надія на кращі часи змушувала громадян НДР покидати країну або виходити на вулицю. Політики збагнули, що люди не можуть жити без надії.

Довіра. У парламенті є голосування з питань про довіру, також вотуми недовіри й виборці можуть переглядати свої рішення про довіру на виборах при обранні депутатів від партій.

Гордість. Після скоєння нацизмом жахливих злочинів пишатися власною нацією було заборонено. Гордість перемістилася в приватну, індивідуальну сферу: домогосподарки пишалися утриманням квартири в бездоганній чистоті, робітники — високою якістю продукції.

Гнів. Окремі дії влади викликали протести громадян. Гнів сигналізує про гостру потребу в діях; із розгніваними громадянами не можна ні жартувати, ні лаятись.

Відраза. За часів націонал-соціалізму велася планомірна пропаганда, спрямована на почуття огиди стосовно євреїв, ромів, сексуальних меншин.

Сором. Почуття сорому спонукає до розкаяння, виправлення поведінки. Після 1945 року багато німців не хотіли й чути про злочини та мільйони смертей, які спричинив нацизм. Але німці не можуть позбутися почуття ганьби за те, що було скоєно від їхнього імені. Треба докласти зусиль, щоб «залагодити свою провину» перед жертвами, «покращити» самих себе.

На відкритті виставки були присутні слухачі Народного університету сучасних знань, який працює при книгозбірні ЧНУ, та бібліотекарі.

Запрошуємо всіх охочих, насамперед, викладачів і студентів ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, ознайомитися з експозицією виставки. Вона розгорнута в читальному залі гуманітарних наук і відкрита для перегляду з 9:00 до 17:00 год. щодня, окрім суботи і неділі.

Виставка працюватиме до 15 березня.    

Сектор культурно-масової роботи

наукової бібліотеки ім. М. Максимовича