Серед учасників, які представлятимуть Черкаську область на всеукраїнському етапі «Ігор Нескорених», як поінформували організатори змагань, випускники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Вадим Мазніченко, Ярослав Платмір.

Про це йдеться в матеріалі на сайті «ВІККА».

Кожен із претендентів виступав у кількох дисциплінах. Тренували їх кількаразовий паралімпійський призер, багаторазовий чемпіон світу Роман Данилюк та багаторазовий чемпіон світу із дзюдо та боротьби самбо Олексій Назаренко.

223 військових з 24 областей України взяли участь у змаганнях Національного етапу Ігор Нескорених-2023, які відбулися у Львові. Ці змагання є відбірковим етапом для формування національної збірної, яка представлятиме нашу державу в Дюссельдорфі (Німеччина) восени.

За інформацією Міністерства у справах ветеранів України, цьогорічні змагання стали найбільш масовими серед таких за весь час. Упродовж 2 днів на 4 локаціях змагалися військові та ветерани, які отримали травми на російсько-українській війні.

Більшість учасників змагалися вперше. Герої випробовували свої сили в дев’яти видах спорту: стрільби з лука, легкої атлетики, велосипедного спорту, паверліфтингу, веслуванні в приміщенні, волейболу сидячи, плаванні, настільному тенісі, баскетболі на візках.

Майже всі учасники вибороли призові місця. Зокрема, Ярослав Платмір виборов І місце зі штовхання ядра в категорії IF8. Максим Дмитраш — був першим з легкоатлетичного забігу на 100 метрів і другим у забігу на 200 метрів у категорії IT7. У веслуванні на тренажерах Ігор Сорока посів І місце в категорії IR4, а Вадим Мазніченко — ІІІ місце в категорії IR3. Петро Костюк здобув золоту медаль зі стрільби з лука та бронзову з тенісу.

Учасники розповідають, що під час змагань був індивідуальний підхід до кожного, оскільки враховували відмінності ураження тіла.

Вадим Мазніченко під час участі в АТО втратив руку і ногу. Тепер спорт для нього і захоплення, і необхідність.

«На цих змаганнях дуже позитивна атмосфера, — ділиться враженнями Вадим Мазніченко. — Коли хлопці повертаються додому, треба займатися спортом, підтримувати себе у формі. Бо ходити на протезах насправді дуже нелегко. Але кожному треба шукати свій вид спорту».Роман Кучеренко воював у районі Волновахи, був командиром мотопіхотного взводу. Під час другої ротації служив у артилерії під Авдіївкою, виконував обов’язки начальника штабу артилерійського дивізіону. Внаслідок поранень має проблеми зі слухом та численні супутні захворювання.

«Я брав участь у всеукраїнському етапі Ігор Нескорених 2021 року. Цього разу змагався у легкоатлетичних забігах, — розповідає Роман. — Окрім того, мені сподобалася стрільба з лука, тож планую надалі займатися і цим видом спорту».
Ярослав Платмір своє поранення отримав на підступах до Донецького аеропорту у січні 2015 року. До війни у спорті був любителем, тепер – досвідчений спортсмен. «Після таких поранень складно знаходити в собі сили. Тому спорт віднині став сенсом у житті, засобом перемоги над собою», — говорить він.

Головний принцип цих змагань — реабілітація через спорт. Тому хто саме з переможців всеукраїнського відбору поїде на міжнародний турнір Invictus Games у Дюссельдорф – вирішить комісія на підставі комплексного відбору. Їх імена оголосять у червні.

«На міжнародний етап учасників відбиратимуть за такими критеріями: 40 % важитиме реабілітація, адже ігри мають сприяти реабілітації та одужанню конкретного учасника. По 25 % — ставлення до змагань та спортивна етика. І лише 10 відсотків значитиме власне спортивний результат, показаний під час відбору», – розповіла головний суддя відбору і тренерка збірної Олена Яновська.

Нагадаємо, що Ігри Нескорених – міжнародні мультидисциплінарні спортивні змагання в паралімпійському стилі, започатковані британським принцом Гаррі 2014 року. Участь у змаганнях беруть колишні і чинні військовики та ветерани, які зазнали травм, поранень, контузії чи захворювання під час виконання бойових завдань при захисті батьківщини.

Україна бере участь у цих змаганнях із 2017 року. 2022 року «синьо-жовта» збірна у складі 19 спортсменів на Invictus Games у нідерландській Гаазі виборола 16 медалей: по 5 золотих і срібних та 6 бронзових.

Повну версію статті читайте на сайті «ВІККА»