bgb
 
 
 
 
 

«Російський світ» — термін, який застосовують у росії, він не є ані точним, ані коректним. З наукового погляду це явище правильніше називати «російським фашизмом».

На цьому наголосив, виступаючи із лекцією в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, відомий православний богослов родом із Черкащини, доктор філософських наук, професор університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі й Стокгольмської школи теології архімандрит Кирило (Говорун).

Про цю зустріч інформує видання «Прочерк».

— «Російський світ» — це класична форма фашизму, — наголосив науковець. — Тому в академічному середовищі більш коректно говорити про російський фашизм.

 

Отець Кирило (нині він є священнослужителем Константинопольського патріархату) розповів про те, як упродовж століть створювалися передумови для формування російського фашизму, її остаточного оформлення у вигляді насильницької, кровожерливої політичної релігії, головним автором якої є патріарх московський Кирил (Гундяєв).

Із лекцією, яку отець Кирило прочитав у Черкасах, він вирушає у серію поїздок в різні країни світу, переважно глобального Півдня.

ЗАПИС ЛЕКЦІЇ

Архімандрит Кирило (Говорун) народився в Золотоноші. Працював головою відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ. З 2012 року залишив церковні посади і викладає в американських університетах. Є автором численних богословських і філософських праць. Перейшов у Константинопольський патріархат. Був активним прихильником створення помісної Православної церкви України. В 2023 році позбавлений РПЦ сану.

 Джерело: «Прочерк»