Перед початком нового навчального року вчена рада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького зібралася, щоб вирішити низку важливих питань.

Розширене засідання вченої ради пройшло за участі завідувачів кафедр університету.

На початку засідання голова вченої ради, в.о. ректора Олександр Черевко виконав приємну місію: привітав із присвоєнням вчених звань Любов Кібальник, професорку кафедри моделювання економіки і бізнесу, Олександра Яценка, професора кафедри економіки підприємства, обліку й аудиту, Ганну Данильчук, доцентку кафедри моделювання економіки і бізнесу, Наталію Бутко, доцентку кафедри економіки підприємства, обліку й аудиту. Крім того, він вручив нагороду директору наукової бібліотеки ЧНУ ім. Б. Хмельницького Григорію Голишу, який цьогоріч став Лауреатом Премії імені академіка Петра Тронька. Передав також диплом Національної Бібліотеки України імені В. Вернадського професорці Ларисі Синявській. Лариса Іванівна стала Учасником Топ 10 у номінації «Збірник біобібліографічних матеріалів».

Відповідно до порядку денного Про план роботи університету на 2020-2021 навчальний рік доповів голова вченої ради.

Він окреслив пріоритетні напрями роботи у майбутньому навчальному році. Серед них — загальна організація та управління закладом, організація освітнього процесу, його науково-методичне та інформаційне забезпечення, ліцензування й акредитація, забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти, профорієнтаційна робота, науково-інноваційна діяльність, міжнародні зв’язки, виховна, спортивно-масова робота, інформаційна й іміджева діяльність, кадрова робота, заходи щодо запобігання і протидії корупції, розвиток матеріально-технічної бази.

Олександр Володимирович зазначив, що з 1 вересня в університеті розпочнеться навчальний процес із застосуванням елементів дистанційної освіти, і наголосив, що викладачів продовжуватимуть готувати до дистанційної роботи із застосуванням новітніх інформаційних технологій. І надалі наповнюватиметься електронний репозитарій наукової бібліотеки.

Очільник університету подякував колективу за успішну акредитацію 9 спеціальностей, яка проходила за новими правилами.

Він наголосив також, що завдяки активній праці науковців, рівню університетської науки ЧНУ постійно поліпшує свої позиції в загальноукраїнських рейтингах. Саме рейтинги, а ще – якість освіти, поліпшення матеріально-технічної бази сприяють тому, що абітурієнти обирають ЧНУ. Так, цьогоріч університет став 40-м в Україні за кількістю поданих заяв та 21-м за рейтинговим балом вступників. У цьому контексті відзначив і якість іміджевої роботи.

Голова вченої ради наголосив, що між студентами та викладачами в університеті вибудувані ефективні робочі стосунки, інтереси студентів — на першому місці для всього колективу університету.

— Студенти беруть участь у всіх організаційних процесах. Ми прагнемо розказати і показати їм, що ми робимо, а головне — прагнемо їх навчити та підготувати до самостійного життя.

Крім плану роботи університету, члени вченої ради затвердили й інформаційні матеріали для проходження державної атестації ЧНУ в частині провадження ним наукової та науково-технічної діяльності. Матеріали були представлені проректором з науково-інноваційної та міжнародної діяльності Сергієм Корновенком.

Начальник навчально-методичного відділу Тетяна Запорожець поінформувала, що у новий навчальний рік університет входить із повністю модернізованими, оптимізованими навчальними планами та освітньо-професійними програмами.

Вчена рада високо оцінила роботу першого проректора Василя Мойсієнка та навчально-методичного відділу ЧНУ (нач. Тетяна Запорожець) у напрямі трансформації і європеїзації змісту освіти та затвердила оновлені навчальні плани.

Питання внесення змін до положень стосовно підготовки та проведення виборів ректора ЧНУ виніс на розгляд зібрання голова організаційного комітету із проведення виборів, перший проректор Василь Мойсієнко.

Він нагадав присутнім, що конкурс на заміщення посади ректора ЧНУ імені Богдана Хмельницького був оголошений 24.02.2020 (наказ МОН України №31-к). Відповідно до цього наказу вибори мали відбутися 19 травня 2020 року, але були перенесені у зв’язку з коронавірусом.

Листом МОН України від 05.05.2020 внесено до закладу вищої освіти для голосування кандидатуру Черевка Олександра Володимировича, доктора наук, професора.

04.08.2020 наказом МОН України внесено зміни до наказу №31-к та визначено датою виборів ректора ЧНУ ім. Б. Хмельницького 24 вересня 2020 року.

Василь Мойсієнко вніс пропозицію привести нормативну документацію ЧНУ щодо виборів ректора у відповідність до документів МОНУ.

Обговорюючи це питання, професорка Світлана Жаботинська закликала колектив підтримати запропоновану Міністерством освіти і науки кандидатуру Олександра Черевка.

— Нам є кого і є за що обирати, — зазначила Світлана Анатоліївна. — Про це свідчать новий корпус, оновлені фасади й аудиторії, нові спеціальності та високі досягнення, які має університет за час керівництва закладом Олександра Черевка. Бажаю йому наступні 5 років конкурувати зі своїми попередніми досягненнями!

На підтримку Олександра Черевка висловився також професор Володимир Поліщук.

Від директорського корпусу кандидатуру Олександра Черевка до присутніх звернувся директор навчально-наукового інституту фізичної культури, спорту та здоров’я Леонід Нечипоренко:

— Переконаний, що в наступну каденцію колектив разом із Олександром Володимировичем зробить ще більше!

Вчена рада ЧНУ підтримала кандидатуру Олександра Черевка на посаду ректора.

Проголосували також за внесення відповідних змін до нормативних документів щодо виборів очільника ЧНУ.

Вченою радою були розглянуті й інші важливі питання: затверджено звіти стипендіатів Кабінету Міністрів України, низку положень, навчальні плани та освітньо-наукові програми для здобувачів третього рівня вищої освіти ступеня доктора філософії, рекомендовано до друку наукові та навчально-методичні праці та багато інших.

Виконувач обов’язків ректора запросив членів вченої ради на відкриття реконструйованого корпусу №4 університету, яке відбудеться 31 серпня 2020 року.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького