bgb
 
 
 
 
 

Черкаський національний університет у  співпраці з Черкаським обласним Центром зайнятості реалізує соціальну ініціативу держави — навчання окремих категорій громадян за рахунок державних коштів.

Про це — у  сюжеті «Суспільного».

 

У складних умовах воєнного часу зріс перелік таких категорій — це і люди з інвалідністю, у тому числі військовослужбовці, внутрішньо переміщені особи, звільнені з полону, люди старшого віку тощо. Взагалі, найбільше клієнтів служби зайнятості Черкащини, які мають право на отримання ваучера на навчання, обрали ЧНУ ім. Б. Хмельницького. У 2023 році перелік спеціальностей, за якими держава надає право отримання ваучера на навчання, розширено. Зокрема, наш університет має 15 акредитованих спеціальностей, за якими можна навчатися в магістратурі за державні кошти певним категоріям населення, що визначені законодавством (Постанова Кабінету Міністрів України № 207 від 20 березня 2013 року).

У 2023 році значною увагою вступників користувалася спеціальність «Психологія», на яку вступили 75 осіб, Інженерія програмного забезпечення» (3 особи) та соціальна робота (2 особи). Більшість здобувачів — внутрішньо переміщені особи з Миколаївської, Харківської, Донецької та Луганської областей.

Також за спеціальністю «Психологія» у 2023 році підвищили кваліфікацію понад 40 осіб.

Усього минулого року Черкаською обласною службою зайнятості населення видано 512 ваучерів, із них 119 — на навчання у Черкаському національному університеті. (37 осіб проходили підвищення кваліфікації, 83 особи навчалися у магістратурі за різними спеціальностями).

Що стосується, зокрема, програм підвищення кваліфікації, то, наприклад, за освітньою програмою «Медична психологія» курсу «Психологічна допомога учасникам освітнього процесу в умовах дій травматичного стресу» в 2023 році підвищили кваліфікацію 37 осіб.

Станом на 10.06.2024 року Центром зайнятості вже  видано 294 ваучери, із них третина – на навчання у ЧНУ. Цьогоріч продовжує навчання група із 15 осіб за спеціальністю «Психологія» курсу «Кризова психологія». Наразі з середини червня ще 66 осіб розпочинають навчання на курсах підвищення кваліфікації за спеціальністю «Дошкільна освіта» курсу «Дошкільна психологія та психотерапія». Для категорій населення згідно зі встановленим законодавством переліком, ці курси будуть оплачуватися ваучером, отриманим у Центрі зайнятості.

Наразі університет готовий прийняти на навчання ще більше людей. У закладі працює потужний викладацький колектив, налагоджена співпраця зі стейкхолдерами, є матеріально-технічна база. ННЦ “Інститут післядипломної освіти та курсової підготовки” розробляє гнучкі і зручні графіки освітнього процесу та допомагає людям реалізувати своє право, надане державою.

 

 

ННЦ «Інститут післядипломної освіти та курсової підготовки»