Перший проректор Василь Мойсієнко взяв участь у дослідницькому проєкті «Адаптивність українських закладів вищої освіти у світлі російського вторгнення 2022»/

Через повномасштабне російське вторгнення у лютому 2022 року українські заклади вищої освіти були змушені адаптувати свою діяльність, щоб мати можливість продовжувати освітню діяльність і наукові дослідження у скрутних умовах воєнного стану.

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького має неоціненний досвід функціонування закладу в умовах російсько-української війни, а також подолання відповідних викликів. Це й зумовило зацікавленість іноземних дослідників.

Представники Шведського університету оборони (The Swedish Defence University (SEDU), які реалізують дослідницький проєкт «Адаптивність українських закладів вищої освіти у світлі російського вторгнення 2022», ознайомилися з особливостями здійснення зазначених процесів у Черкаському національному університеті.

Під час інтерв’ю перший проректор Василь Мойсієнко розповів, як Черкаський національний справлявся з викликами, пов’язаними з повномасштабним вторгненням збройних сил рф, які зміни були внесені в організацію управлінської діяльності, освітнього і наукового процесу.

Враховуючи, що університет здійснює підготовку офіцерів запасу, шведських дослідників зацікавили зміни у вишколі військовослужбовців, викликані російсько-українською війною та потребами адаптації до стандартів НАТО в сфері освіти, бойової підготовки. На залишилися поза увагою інтерв’юерів волонтерські проєкти на допомогу Збройним Силам України, які ініціювали викладачі та студенти університету.

Досвід українських університетів є цінним для використання в межах підвищення готовності шведських університетів до потенційного російського вторгнення, як на національному, так i на міжнародному рівні.

Довідково. Шведський університет оборони (The Swedish Defence University (SEDU)) заснований як заклад вищої військової освіти у складі Збройних сил Швеції. Університет сприяє національній та міжнародній безпеці через дослідження та освіту. Він є вузькоспеціалізованим університетом, який спеціалізується на обороні, управлінні кризами та безпеці. SEDU пропонує освіту на всіх академічних рівнях – бакалавра, магістра та доктора філософії для цивільних студентів, а також військових офіцерів