bgb
 
 
 
 
 

Перший проректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Мойсієнко взяв участь у круглому столі «10 років агресії: економічні наслідки для московії», який відбувся 27 червня 2024 року у GDIP Media Center.

Модератором заходу був Володимир Огризко, Надзвичайний і Повноважний Посол, Міністр закордонних справ України (2007–2009 рр.), керівник Центру дослідження росії.

У вступному слові він представив спікерів та наголосив на меті й актуальності теми дискусії:

— Сьогодні ми обговорюватимемо доволі складну тему, адже на московії все традиційно утаємничують або брешуть. У цій парадигмі власне і відбувається те, що ми нині хочемо проаналізувати. Російська статистика — те, чому вірити не можна, проте щонайменше слід спробувати зрозуміти основні тенденції розвитку внутрішньої політики держави-агресора. Це теж дуже важливо, тому що йтиметься якраз про визначальний для росії чинник для ведення агресивної війни, а саме — мілітаризацію економіки. Що тримає росію на плаву? Вочевидь бюджетні надходження від нафти й газу. Ми маємо обмежити її можливість транспортувати свою нафту у сірий флот.

Зокрема, пан Огризко побіжно торкнувся теми застосування санкцій проти росії, зростання інфляції в країні, девальвації російського рубля та дефіциту державного бюджету ворога тощо. Він зазначив, що всі ці сигнали є позитивними для України, і потрібно зрозуміти, у який саме спосіб сприяти якнайшвидшому занепаду економіки росії, що власне і є центральною темою до обговорення в межах цього заходу.

За круглим столом зібралися: голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій ІЕД / IER, професор, доктор економічних наук Ігор Бураковський; президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», головний редактор журналу «Чорноморська безпека» Михайло Гончар; директор ГО «Мережа нових геополітичних досліджень» Михайло Самусь. Онлайн до події долучились також економіст, радник Президента України (2019–2024 рр.) Олег Устенко та доктор економічних наук, професор Ігор Ліпсіц.

До активної дискусії доєдналися Надзвичайний і Повноважний Посол, ветеран дипломатичної служби, член Національної спілки журналістів України Ігор Турянський, доцентка кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Національного університету біоресурсів і природокористування України Наталія Шевченко, заступник голови Державна служба України з етнополітики та свободи совісті Ігор Лосовський, студенти та журналісти.

У ході дискусії Василь Мойсієнко зупинився на важливості врахування «білоруського фактору» у російсько-українській війні:

— Потенційно росія може зробити серйозні кроки для поглинання білорусі, звузивши її суверенітет та перетворивши її територію на плацдарм для нового нападу на Україну. Це посилить напругу із Заходом у зв’язку із передачею росією тактичної ядерної зброї білорусі. І хоча наполегливі обійми росії не ослабнуть, кремль утримається від використання території Білорусі для будь-яких нових наземних атак чи бомбардувань України.

Під час заходу Василь Миколайович мав можливість поспілкуватись з випускником Черкаського національного університету Олександром Самарським.

Довідково. Самарський Олександр Сергійович, кандидат філософських наук (1985). З 1994 р. на дипломатичній службі. Працював в різних департаментах МЗС України, Місії ОБСЄ в Нагірному Карабасі (1997-1998, 2004-2006), Постійному представництві України при міжнародних організаціях у Відні. У 2010-2014 рр. – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Ісламській Республіці Іран.

Джерело: GDIP Media Center