Проект «Один день із життя інституту, факультету» продовжується. Сьогодні ми відвідуємо факультет обчислювальної техніки інтелектуальних та управляючих систем або, як його називають у Черкаському національному університеті — ФОТІУС.

Ми вирішили відійти від традиційного формату і розпочали цей день зі знайомства з випускником факультету. Отож, про наш день у ФОТІУСі читайте у матеріалі.

Годинник показує 8:00, а в Черкасах розпочинається жвавий рух. Серед тих, хто поспішає на роботу, випускник факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем Черкаського національного університету Володимир Одаховський. Ще навчаючись на факультеті, Володимир почав працювати в одній із кращих IT-компаній міста, де й продовжує нині будувати кар’єру.

—Я вдячний усім викладачам за отримані знання. Вони мотивували, вчили завжди вдосконалювати свої вміння. Приємно було те, що викладачі розвивалися разом зі студентами, були тоді й сьогодні в тренді. Та не лише навчання мені запам’яталося на факультеті. Тут було цікаво, весело, креативно, — розповідає Володимир Одаховський.

Після спілкування із випускником ідемо в навчальний корпус №3. Тут, на 2 поверсі, знаходяться аудиторії й кабінети факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем. Особливу атмосферу ми спостерігаємо ще на східцях.

Студенти сидять із ноутбуками. Щось жваво обговорюють. Звучить відома тільки їм мова програмування. На наше питання «Чим займаєтеся?», — майбутні програмісти діляться:

— Вивчаємо одну програму. Хочемо розібратися у ній разом, бо так легше зрозуміти її особливості.

Нашу розмову перериває декан факультету Володимир Салапатов. Він запитує хлопців, чи потрібна їм допомога, і каже, що вони завжди можуть до нього зайти та проконсультуватися.

Далі екскурсію факультетом нам проводить Володимир Іванович. У першу чергу, він знайомить нас із науковцями-практиками та розповідає, що на базі факультету працює три кафедри: програмного забезпечення автоматизованих систем, інноваційних технологій, інтелектуальних систем прийняття рішень.

Викладачі залучають студентів до різних видів роботи. Це участь у науково-практичному семінарі «Проблеми паралельних обчислень», залучення до проектів IT-компаній Черкас, стажування та участь у різних конференціях.

Серед тих, хто навчає студентів — справжні знавці своєї справи. Передають власний досвід майбутнім фахівцям кандидат фізико-математичних наук Борис Онищенко, доктор технічних наук Ігор Осауленко та інші. Допомагає студентам пізнати систему вищої освіти заступник декана Світлана Бєсєдіна. Особливу увагу на факультеті приділяють першокурсникам. У перші місяці навчання для студентів проводять ознайомлювальні екскурсії в музеї українського рушника, історії Черкаського національного, до наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича тощо.

— Ми пишаємося, що наші викладачі постійно вдосконалюються. Вони не лише теоретики, їхні практичні вміння допомогли в становленні не одному десятку знаних у Черкасах програмістів. Наші випускники працюють у відомих IT-компаніях — «Ekreative», «InterLink LLC», «SPD-Ukraine», «MasterofCodeGlobal», «VisualCraft», — каже декан.

Володимир Салапатов презентує й низку наукових праць, авторами яких є викладачі факультету. Володимир Іванович переконаний, що такі видання — це якісні посібники для вчителів інформатики та для студентів.

Далі декан факультету пропонує нам побувати на занятті майбутніх програмних інженерів. Ми погоджуємося й відвідуємо семінарське заняття з web-розробки та web-дизайну. Особливістю таких занять є постійна практика.

Факультет обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем живе насиченим і жвавим життям. ФОТІУС, як і комп’ютерні технології, продовжує бурхливо розвиватися. І головне надбання факультету — його студенти. Вони молоді, цілеспрямовані й активні. Більшість із них уже з другого курсу починає працювати за фахом. Це підтверджує і студент магістратури Владислав, із яким ми знайомимося біля розкладу занять. Він розповідає, що навчання складне, але якщо наполегливо працювати та прислухатися до порад викладачів, то проблем не буде.

— Ми проходимо практику в різних IT-фірмах, стажуємося та розвиваємося. Викладачі факультету ідуть назустріч тим, хто знайшов роботу. Я тому приклад, оскільки працюю за спеціальністю та вдосконалюю свої навички, — додає студент.

На факультеті дбають про саморозвиток студента. Декан розповідає, що факультет плідно співпрацює з провідними ІТ-компаніями міста та України. Також працівники кращих ІТ-компаній проводять зустрічі зі студентами, під час яких розповідають про специфіку роботи та дають майбутнім фахівцям практичні поради.

Та попри зайнятість, студенти ФОТІУСу вміють відпочивати й дивувати своїх колег. Ось наприклад, їхня Великодня інсталяція, участь в університетському флешмобі і благодійних акціях, власноруч виготовлена новорічна іграшка та креативні номери на мистецькому фестивалі «Студентська весна». Все це — зусиллями студентської ради факультету на чолі з її головою Валерією Бондаренко.

День на факультеті підходить до завершення. Та попри те, що ми уже рушаємо додому, студенти ФОТІУСу продовжують роботу: одні дружно обговорюють різні ІТ-теми, інші поспішають на курси, бо прагнуть поглибити свої знання, а хтось іде на роботу, оскільки вже почав займатись улюбленою справою. Факультет обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем — це впевнений старт до реалізації задумів молодих людей.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького