Майже 140 тисяч гривень зібрала громада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького на благодійному ярмарку.

Акцію проведено у межах великого зимового збору для підтримки випускників, які воюють.

В акції взяли участь викладачі, студенти, випускники, друзі та партнери університету, військові, яким ЧНУ постійно допомагає.

Благодійний захід розпочався зі вшанування пам’яті загиблих випускників. Їх у ЧНУ вже 16. Рідні героїв теж долучилися до меморіального мітингу. Університетська родина розділила з ними горе, піднявшись разом до «Місця шани та вдячності».  Там   поклали квіти. Присутні військовослужбовці також схилили голови, віддали честь загиблим захисникам.

— Сьогоднішній захід підкреслив нашу згуртованість. На 9 році російсько-української війни, через рік після повномасштабного вторгнення ми бачимо, що Україна об‘єдналася і об’єднала навколо себе вільний світ.

Внаслідок цього і завдяки Збройним силам України ми даємо відсіч сильному і жорстокому ворогу.  Тому все, що ми робимо – на зміцнення наших ЗСУ, для нашого зміцнення – духовного і ідеологічного.

І цей захід – саме такий. Він нас згуртував і зміцнив.

Черкаський національний  - це місце, де вже 100 років молодь навчають доброму і розумному. Але нині тут лунають пророчі слова із «Заповіту» Шевченка:

«Як понесе з України У синєє море

Кров ворожу... отоді я

І лани і гори — Все покину, і полину

До самого Бога

Молитися... а до того

Я не знаю Бога».

Промовляючи їх, ми розуміємо, що українці не складуть зброю. Хай наші воїни бережуть себе, роблять свою роботу, а ми будемо їм допомагати аж до перемоги! —  звернувся до усіх присутніх ректор.

Євген Маловічко, заступник командира військової частини А3335, чиї бійці вже користуються придбаними університетом генераторами, сказав:

—      Ваша волонтерська робота допомагає підрозділу, який з 2014 на передовій захищає нашу країну. Ви на мирній території також боретеся, своєю підтримкою допомагаєте воїнам боронити Україну від російського агресора. Війна закінчиться,  ми обов’язково переможемо, країну потрібно буде відбудовувати, тоді якраз і будуть потрібні молоді спеціалісти, які тут навчаються. Дякуємо за співпрацю! «Борімося та поборемо» — перемога буде за нами! Слава Україні!

Кульмінацією заходу стала передача зібраних університетською спільнотою 80 тисяч гривень на придбання дрона для військового підрозділу, де служить випускник  ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Тимофій Легоняк. Отримав їх батько  Тимофія — Богдан Легоняк, заступник директора  Національного природного парку «Холодний Яр». Донедавна сам Богдан Васильович  воював у батальйоні «Карпатська Січ», а нині волонтерить.

— Дякую вам за вашу турботу і підтримку. Військові постійно її відчувають. «Пташка», на яку ви зібрали кошти, дуже потрібна хлопцям на фронті.  У нашій єдності —  сила й незламність української нації. Тому перемога буде за нами,  — сказав він.

Акція виконала і цілком практичну місію — зібрала кошти на потреби ЗСУ. Адже великий університетський збір триває. Дружині Василя Отземка, випускника ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, оперативно перехували 20 тисяч гривень, зібраних на ярмарку. Випускник ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я Олександр Панін збирає на прилад нічного бачення.

Благодійний ярмарок був рекордним і за асортиментом, і за зібраною сумою. Студенти й викладачі цього разу підготували для продажу чимало цікавого. Надали для продажу книги з власною поезією, речі, виготовлені власними руками — ляльки-мотанки, картини, прикраси і навіть плетені шкарпетки. Художники представили власні роботи. Були і університетський мерч (футболки, шарфики), і брендовані речі повсякденного вжитку (блокноти, ручки, шопери, чашки тощо), і сувенірна продукція на згадку про роки навчання — календарі, фотоальбоми.

— Серед ексклюзивних пропозицій, які стали сюрпризом для студентів, — сертифікати на каву з ректором, з першим проректором чи улюбленим викладачем.

Кава, чай, смаколики, концерт патріотичної пісні від Фабрики музичного мистецтва «Voices» цього дня теж були благодійними. Найбільший попит мав мерч та сувенірна продукція університету, — сказала одна з організаторок заходу, начальниця відділу виховної роботи Ірина Луценко.

Частину сувенірів для продажу виготовив і безкоштовно надав Євген Гордієнко, директор видавництва «Воок.druk».

До благодійної акції доєдналися і випускники, і громадські організації. Корисні речі бійцям  привіз Олексій Єгоров — випускник ННІ іноземних мов. Він постійно допомагає українським воїнам, зокрема, бере участь в університетських зборах.

Надійним партнероми ЧНУ є «Ротарі клуб Черкаси». Його президент Віктор Вовк та членкиня клубу і Правління громадського об’єднання «Спілки Ротарі» в Україні, професорка кафедри фундаментальної медицини ЧНУ Ольга Палійчук привезли продуктові пакети MRE (страви, що готові до вживання в умовах надзвичайних ситуацій, виробництва США), вологі серветки, гігієнічні набори.

— Ми як громадські діячі долучаємося до програм допомоги нашим військовим. Продовжуємо співпрацювати з університетом та дякуємо студентам, особливо молодіжному студентському клубу «Ротаракт Черкаси», студентам ННЦ «Медичний інститут», ННІ економіки і права, ННІ фізичної культури, спорту і здоров'я та студраді університету за допомогу в реалізації наших проєктів, — сказали ротарійці.

«Родзинкою» заходу став аукціон. На ньому ректор за 16 тисяч гривень придбав Кубок України «За найкращий бій» майстра спорту міжнародного класу з кікбоксингу, інтерконтинентального чемпіона світу з кікбоксингу WAKO серед професіоналів  Романа Щербатюка, здобутий у місті Бахмут у 2021 році. Сам Роман із перших днів збройної агресії рф перебуває у лавах ЗСУ.

Продалася й 2 футболки з  автографом найкращого футболіста року в українській Прем'єр-лізі 2021, 2022 років, нападника футбольної команди «Дніпро-1» та збірної України, вихованця черкаського футболу, студента Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Артема Довбика.

Більшість реліквій залишаться в музеї університету (Деталі згодом).

Особливо щемливим було спілкування з рідними загиблих.

Мама загиблого «азовця» Олександра Коцуконя передала на згадку про сина прапор «Азов. Маріуполь-2022».

А дружина Олексія Семенюка Лідія побувала в ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, де навчався її чоловік. Він загинув рік тому, ще в перші дні російського вторгнення.

Для Лідії Семенюк провели екскурсію в «Музеї історії університету» та «Археологічному музеї». В останньому є окремий іменний стенд із виставкою прасок та фото з короткою біографією Олексія. Ще бувши учасником АТО, він подарував музею цю унікальну колекцію прасок, врятовану під час боїв на Донбасі. Тоді, буквально ризикуючи життям, він із побратимами витягнув ці артефакти з передової та привіз до Черкас.

— Найбільше нас вразили рідні загиблих випускників. Вони провели разом із нами цей день. Разом ми плакали, згадуючи полеглих. А потім разом донатили для збереження життів тих, хто нині на фронті. Такі заходи нам усім дуже потрібні, — переконаний Олександр Черевко.

Детальніше про це — у сюжеті ТРК «Ільдана»

 

Учасники благодійного заходу вдячні за організацію проректорці з освітньо-виховної та іміджевої роботи Галині Гаврилюк, працівникам відділу виховної роботи, відділу інформації та зв’язків із громадськістю.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото:  студенти 3 курсу Андрій Найда, Оксана Ковтюх, та студентка 2 курсу Яна Трохименко, ННІ української філології та соціальних комунікацій

Студентське телебачення