Кафедра українського мовознавства і прикладної лінгвістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького з нагоди Міжнародного дня грамотності провела низку заходів.

Це одне зі свят, яке відзначають щорічно 8 вересня під егідою Організації Об’єднаних Націй. Цю традицію започаткувало ЮНЕСКО в 1966 році, щоб активізувати зусилля, спрямовані на поширення грамотності, об’єднання зусиль для прискорення прогресу в розвитку освіти та навчання впродовж життя, побудови інклюзивних, мирних, справедливих і сталих суспільств. Тема Міжнародного дня грамотності 2023 року — «Сприяння поширенню грамотності у світі, що переживає перехідний період: створення основи для стійких і мирних суспільств».

Студенти 3 курсу освітніх програм «Середня освіта (українська мова і література)», «Філологія (українська мова і література)» під керівництвом професора кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Ганни Мартинової організували написання диктантів, експрес-опитування «Чи знаємо ми нові правила "Українського правопису?”» та популяризували подію серед користувачів соціальних мереж.
Завідувачка кафедри професор Людмила Шитик обговорила зі студентами освітнього ступеня «магістр» питання ролі грамотності як інструмента побудови модерного суспільства й засобу формування елітарної особистості. З учнями другого курсу Черкаського гуманітарно-правового ліцею професор Людмила Шитик провела бесіду про потребу освіченості, важливість та унікальність української мови не лише як ознаки національної ідентичності та громадянської позиції, а й інструмента боротьби з ворогом, маркера громадянської позиції, символу незламного духу, сміливості та боротьби за найвищі цінності.

Кафедра українського мовознавства і прикладної лінгвістики також ініціювала проведення в Черкаському гуманітарно-правовому ліцеї творчого конкурсу «Створюймо моду на грамотність». Учням запропоновано висловити власні міркування (у довільному жанрі) на одну з тем: «Що означає бути грамотною людиною в сучасному суспільстві?», «Чи є грамотність трендом у сучасному суспільстві?», «Людина, яка неграмотно пише і говорить – неграмотно думає і живе. Її спосіб думання переходить на її життя» (О. Ірванець).

Проведені заходи засвідчили, що сучасна молодь розуміє силу слова та унікальність української мови, усвідомлює потребу в практичному вдосконаленні грамотності, осягає важливість освіченості й потужну роль рідної мови в умовах повномасштабної війни.

Кафедра українського мовознавства і прикладної лінгвістики