22 травня за ініціативи Генеральної асамблеї ООН щороку відбувається відзначення Міжнародного дня біорізноманіття.

З цієї нагоди у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбувся науковий семінар «Сучасні підходи до вивчення біорізноманіття». Організатори — кафедра біології, екології та агротехнологій ННІ природничих та аграрних наук. У роботі семінару взяли участь науковці, представники державних органів та студенти.

Начальниця управління екології та природних ресурсів Черкаської облдержадміністрації Олена Звягінцева виступила з доповіддю «Роль державних органів управління у збереженні біорізноманіття». Вона розповіла про роботу щодо створення нових об’єктів природно-заповідного фонду Черкаської області, про наміри затвердити Список регіонально рідкісних рослин та Список інвазійних видів рослин, які були підготовлені науковцями (у тому числі — кафедри біології, екології та агротехнологій). Також закликала студентів бути активними, пропонувати різноманітні екологічні ініціативи. Зазначила, що управління екології та природних ресурсів завжди готове підтримати такі починання.

Старший науковий співробітник Канівського природного заповідника Василь Шевчик вступив із доповіддю на тему «Канівський природний заповідник як осередок біорізноманіття». Серед іншого, він закликав студентів брати активну участь у дослідженні та охороні біорізноманіття рідного краю.

Директор ННІ природничих та аграрних наук, доцент Максим Гаврилюк представив доповідь на тему «Біорізноманіття України та його вивчення за допомогою відкритих баз даних». Він розповів про сучасний стан вивчення біорізноманіття України та Черкаської області, можливості використання та наповнення міжнародних баз даних — GBIF, INaturalist та української бази даних УкрБІН. Закликав студентів до збору інформації щодо біорізноманіття України.

У семінарі також взяв участь Микола Юнаков — науковий співробітник Музею природничої історії в Осло (Naturhistorisk museum i Oslo). Він розповів про свою наукову діяльність. Як один із засновників української бази даних із біорізноманіття УкрБІН, представив основні засади роботи та використання цього інструменту.

Семінар з біорізноманіття було також приурочено до Тижня науки, що проходив у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

ННІ природничих та аграрних наук