Студентська рада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького 22 вересня провела студентську конференцію, де прозвітувала щодо виконаної роботи за 2021—2022 навчальний рік.

Студентський актив діє в університеті з метою формування навичок самоврядування, громадянської активності студентів, патріотичного, етичного, морального виховання, захисту прав студентів.  Про обсяги виконаної роботи за минулий рік під час  звітної конференції, на яку зібралися представники усіх інститутів та факультетів, доповіли лідери студентської ради.

Протягом 2021—2022 навчального року в університеті було організовано та проведено низку цікавих  проєктів, що сприяють формуванню активної позиції студентів. Зокрема, якісну роботу продемонстрували як університетська студрада, так і студентський актив інститутів, факультетів і гуртожитків. Варто зазначити, що студрада минулої каденції залишила потужну базу для подальшої діяльності. Багато акцій, проєктів та заходів, започаткованих у минулих роках, чинна студрада продовжила й розвинула.

Основні зусилля студентської ради були спрямовані на такі напрями діяльності: захист прав та інтересів студентства, зокрема стосовно організації навчального процесу; національно-патріотичне виховання; забезпечення виконання студентами своїх обов'язків; благодійна та доброчинна діяльність; сприяння навчальній, науковій та творчій діяльності студентів; сприяння створенню відповідних умов для проживання і відпочинку студентів; сприяння діяльності студентських гуртків, товариств, об'єднань; організація співробітництва зі студентами інших закладів вищої освіти і молодіжними організаціями; організація та проведення культурно-масових заходів, які сприяють згуртованості студентства та підвищенню іміджу університету.

За словами заступника голови студентської ради університету, яка наразі тимчасово виконує обов’язки голови студентської ради, Євгенії Лядецької, карантин, спричинений поширенням коронавірусної хвороби, а з 24 лютого повномасштабне вторгнення рф суттєво вплинули на роботу, адже більшість проєктів проводилися або в онлайн-форматі, або були скасовані, перенесені чи відтерміновані:

— У цьому році нам було нелегко, але це був новий досвід, інколи не зовсім приємний, але дуже важливий. Так, нині ми докладаємо всі зусилля, щоб допомогти університетській громаді зібрати кошти на авто для нашого випускника на передовій. З цією метою студентський актив університету ініціював екологічну акцію зі збору макулатури та пластикових пляшок «Врятуй довкілля!» Спільними зусиллями вдалося зібрати більше пів тисячі кілограмів вторинної сировини. А це 2500 гривень, які будуть перераховані на благодійний рахунок для придбання автомобіля захисникам, які боронять наш мир та Незалежність.

Протягом 2021—2022 років студентською радою університету реалізовано низку проєктів. Робота студентської ради розпочалася з відкриття молодіжного простору «ЧНУ-хаб» для студентів в Черкаському національному університеті. Подія слугувала черговим підтвердженням політики студентоцентризму в університеті та орієнтації на сучасні технології успішних закордонних вишів.

5 жовтня студентська рада організувала зворушливу для першокурсників подію — загальноуніверситетський ритуал посвяти в студенти, під час якого першокурсники проходили інтелектуальний квест, танцювальні батли і презентували власні стіннівки й фотозони.

8 жовтня у межах відзначення 100-річчя університету провели урочисте відкриття «капсули часу» 1996-го року та написання листів в майбутній 2046 рік.

Олімпійський урок 2021 — кожного року студентська рада разом з першокурсниками доєднується до олімпійського уроку, щоб відчути атмосферу свята.

18 вересня студентська рада університету разом з активістами з усієї України та зі 180 країн світу долучилася до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day». Акція з прибирання зелених зон та благоустрою територій ініційована Всеукраїнським молодіжним рухом «Let's Do It, Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let's Do It Word».

2 листопада студенти ЧНУ ім. Б. Хмельницького доєднались до проєкту «Підвищення обізнаності молоді Житомирської, Черкаської та Чернігівської областей щодо безпечної міграції та працевлаштування».

У 2021 році, як і в 2020 році, карантин вносив свої зміни, але не дивлячись на це 17 листопада Студентська рада знайшла вихід і креативно привітала студентство Черкаського національного з Міжнародним днем студентів, акцентуючи, що це свято зближує та об’єднує молодих людей усього світу, бо це насамперед день студентської солідарності, що не має меж та кордонів.

Кожного року студентська рада проводить благодійний марафон до Дня святого Миколая. У межах марафону студенти та викладачі здали плазму в центрі здачі крові «Biopharma Plasma Черкаси». А свої виплати за донації плазми вони пожертвували в благодійний фонд на ліки для дітей, хворих на ВІЛ та СНІД. Цьогоріч подія буде ще більш масштабна, адже благодійні заходи проведе кожен інституту та факультет ЧНУ. З деталями та фотозвітом ви зможете згодом ознайомитись на сайті університету.

З ініціативи студентської ради була проведена благодійна акція «Лапа доброти» для притулку тварин «Друг», в межах якої всі навчально-наукові підрозділи долучилися до збору коштів.

Студентська рада також долучилася до благодійної акції «Монетки дітям», яку організовує благодійний фонд «Таблеточки» спільно з Національним Банком України. Це благодійний збір монет номіналом у 25 копійок для допомоги онкохворим дітям.
Члени студентської ради ННІ інформаційних та освітніх технологій протягом 22—24 жовтня відвідали базовий тренінг програми «Молодіжний працівник». Під час тренінгу студенти дізналися про молодіжну політику в Україні, чому важливо робити акцент на участі й залученості молоді, що означає бути молодіжним працівником в громаді, та як розвинути власні компетенції в молодіжній роботі.

Студентський актив долучився до заходів, як проводяться щорічно з 25 листопада до 10 грудня в межах Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» з метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

13 грудня представники студентської ради університету взяли участь в конгресі громадської спілки «Українська студентська ліга» та її повноправними членами.
У січні 2022 року Черкаський національний зібрав молодь на студентський турнір з кіберспорту «Winter Cup CHNU 2022».
Голова студентської ради університету Дар’я Загребельна наголосила:
— Події, які відбулись після 24 лютого, згуртували нас, студентську раду, ще більше. Ми спільно з адміністрацією навчального закладу почали ще більше проводити благодійних зборів, акцій, марафонів, які спрямовані на допомогу внутрішньо переміщеним особам, Збройним Силам України, усім тим, хто нині її потребує!
З початком війни діяльність студентської ради набула іншого характеру. Вона стала більш волонтерською, гуманітарною, патріотичною та важливою для кожного. З ініціативи студентської ради була проведена патріотична фотосесія та відеознімання «Ми з України!». Світлини можна переглянути на сайті ЧНУ та офіційних сторінках університету в соціальних мережах.
До Дня Державного Прапора України студентська рада створила проєкт «Єднання двох кольорів», а до Дня Незалежності України об’єдналась для проведення флешмобу під назвою «Єдність».

З метою більшої згуртованості колективу, створення командного духу та формування корпоративної культури студрада ініціювала виїзний «тімбілдінг». Цьогорічна просвітницька поїздка для студентського активу університету відбувалася Черкащиною.

Згідно з порядком денним на студентській конференції було висвітлено також низку інших важливих питань, а саме:

— Внесено зміни до «Положення про студентську раду Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького».

— Затверджено «Положення про студентську раду студентського містечка університету», про що доповідала в. о. голови студентської ради студентського містечка Софія Соловей.

— Оголошено дату виборів до студентської ради (25 — 26 жовтня).

— Затверджено склад студентської центральної виборчої комісії (ЦВК) та дільничної виборчої комісії (ДВК) для забезпечення процедури голосування та проведення виборів до студентських рад. Дистанційну передвиборчу компанію можна проводити з моменту подання анкет і за день до виборів.

Для кращої комунікації зі студентами успішно функціонує сторінка студентської ради в Instagram (@chnu_life), також функціонує електронна пошта студентської ради (Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.), на яку студенти завжди можуть надсилати запитання. Студентський актив також має сторінку в соціальній мережі ТікТок (@chnu_life), яку наповнює розважальним та  актуальним інформаційним контентом для молоді. 

Таким чином студрада ЧНУ плідно працювала на благо кожного, забезпечуючи не лише культурний розвиток, а й започатковуючи нові традиції та проєкти в різних сферах життєдіяльності університету й задля розвитку студента як особистості.

— Студентська рада — це команда людей, упевнених у тому, що, створюючи нові можливості, ми відкриваємо двері в майбутнє. Стати частиною активної молоді ЧНУ ім. Б. Хмельницького може кожен, хто переймається суспільними проблемами, хто хоче, щоб студентські роки стали найяскравішими в його житті. Поєднання мудрості старших та креативу молоді є гарантією процвітання університету! — зазначила начальник відділу виховної роботи Ірина Луценко.

 

ПРОТОКОЛ ЗВІТНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ СТУДЕНТСЬКОЇ РАДИ УНІВЕРСИТЕТУ  

Студентська рада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького