У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбувся семінар-тренінг для студентів-журналістів на тему «Цифровий блогінг і громадська безпека у воєнний час».

Захід організовано кафедрою журналістики, реклами та PR-технологій за підтримки Міжнародного благодійного фонду «Небайдужі».

— Тема цифрової безпеки в часи війни особливо актуальна. Ворог чинить протиправні дії не тільки на фронті, але й в кіберсередовищі. Знати про цифрові загрози, розуміти, як убезпечити власні дані — важливо не тільки для пересічних громадян, а й для журналістів зокрема. Криптостійкий пароль, двофакторна аутентифікація, шифрування інтернет-з'єднання, антивірус, безпечні месенджери, розрізнення фішингу — це те, що допоможе зберегти персональні цифрові дані, — зауважує старша викладачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Світлана Коваль.

У перший день тренери — завідувачка кафедри, доцентка Тетяна Бондаренко, доцентка Наталія Ковтун та викладачі Світлана Коваль і Олеся Нестеренко розповіли учасникам — про важливість сторітелінгу, познайомили з особливостями подкастингу, поділилися лайфхаками стосовно просування медіа у соцмережах. Між заняттями під час кава-паузи та ланчу студенти могли неформально поспілкуватися з тренерами та обмінятися враженнями. Особливе зацікавлення викликала інформація про конкретні поради щодо дотримання кібербезпеки.

Наступного дня медіатренерка Олена Литвинова познайомила учасників з функціональністю блогінгу. Вона розповіла про можливості пошуку роботи, розвитку власної справи, творчої реалізації завдяки особистому блогу. Також студенти активно ставили запитання, що стосувалися просування у соцмережах.

— Наша організація працює у сфері інформування щодо розвитку молодіжного блогерства для праці з соцмережами й, можливо, самопросування. На цю нашу ініціативу ми отримали грант від фонду Чорноморського трасту. Цей проєкт реалізується Києвом на два регіони: на Кропивницьку і Черкаську область», — розповідає голова Міжнародного благодійного фонду «Небайдужі» Маіна Кулик.

У жовтні МБФ «Небайдужі» планує проведення десяти блог-кафе. П'ять із них будуть присвячені інструментам арттерапія, а інші п'ять — розвитку соціальних мереж.

— Захід інформативний, багато цікавої й корисної інформації отримала саме про те, як розвинути свій контент, як почати свою справу. На майбутнє для нашої спеціальності це важливо», — поділилася враженнями студентка 2-Ж курсу Анна Могильна.

Автор: студентка 2-PR курсу Анна Поленякіна
Фото: студентка 2-PR курсу Карина Нездолій