bgb
 
 
 
 
 

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького розпочала роботу спільна науково-дослідна лабораторія математичної фізики Інституту прикладної математики і механіки НАНУ та ЧНУ. Лабораторія функціонуватиме на базі кафедри фізики ННІ інформаційних та  освітніх технологій під науковим керівництвом професора Андрія Гусака та завідувача Катерини Буряченко.

На офіційне відкриття лабораторії завітав директор Інституту прикладної математики і механіки НАН України, член-кореспондент НАН України Ігор Скрипнік. Під час виступу він наголосив, що для Інституту прикладної математики і механіки НАН України одним із пріоритетних напрямів діяльності є проведення прикладних досліджень у галузі математичної фізики, механіки, кібернетики. Крім того, нині актуальним є питання інтеграції установ НАНУ в університети. Це потрібно для взаємопідсилення наукових шкіл та для збереження кадрового потенціалу.

— Для Інституту є цікавим і безумовно корисним досвід співпраці з командою фізиків Черкаського національного університету. Створена спільна лабораторія стане першою, і хотілося б вірити, що не останньою ланкою в цій кооперації, — зазначив Ігор Ігорович.

Проректор із наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ, професор Сергій Корновенко зауважив, що досягнення наукової школи Інституту прикладної математики і механіки НАНУ з нелінійних диференціальних рівнянь математичної фізики добре відомі не лише в Україні, а й далеко за її межами.

 — Досягнення наукової команди кафедри фізики Черкаського національного на чолі з професором Андрієм Михайловичем Гусаком мають добру репутацію та міжнародне визнання. Переконаний, що поєднання високої академічної культури математиків Інституту та ґрунтовного досвіду моделювання в галузі фізики матеріалів наших співробітників дадуть синергетичний, нелінійний ефект. Ми всі чекаємо від новоствореної лабораторії творчих, нестандартних ідей і рішень, нових успішних проектів, — наголосив Сергій Валерійович.

Після офіційної частини відбувся науковий семінар. Із доповідями виступили професори Андрій Гусак та Володимир Рязанов. Вони окреслили основні проблеми та завдання, які пропонуються до вирішення в лабораторії з боку фізиків ЧНУ та математиків ІПММ НАНУ відповідно. Учасники семінару також висловили плани щодо подальшої роботи лабораторії та реалізації нових проектів.

Катерина Буряченко, завідувач лабораторії математичної фізики