У Черкаському національному університету імені Богдана Хмельницького відбулася IІІ Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Інтелектуальна власність та кібербезпека: вітчизняний та світовий досвід», що зібрала понад 50 учасників у тому числі й іноземних гостей.

Ініціатором заходу стала кафедра інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін ННІ економіки і права.

Модераторами зустрічі від Черкаського національного виступили доктор юридичних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Віктор Іващенко та кандидат історичних наук, доцент цієї ж кафедри Олег Тараненко.

Від Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій Юлія Кравченко, професіоналка з інтелектуальної власності відділу підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації у сфері інтелектуальної власності Департаменту «Академія Інтелектуальної власності УКРНОІВІ».

Захід об’єднав фахівців різних галузей: науковців, представників державних органів та установ, юристів-практиків.

З вітальним словом від керівництва університету виступив проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло. Він наголосив на пріоритетності інтелектуальної власності для розвитку держави загалом, та освіти зокрема.

Директорка Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій, доктор юридичних наук, академік НАПрН України Олена Орлюк у своєму виступі розкрила основні напрями реформування державної системи охорони інтелектуальної власності. А також окреслила перспективи співпраці у цій сфері з країнами ЄС у контексті вступу до ЄС.

Також з вітальним словом виступив Олександр Дорошенко, директор науково-дослідного інституту інтелектуальної власності НАПрН України, кандидат юридичних наук, судовий експерт.

Зокрема він наголосив на удосконаленні системи правової охорони технологій у ВПК як необхідному явищі в умовах широкомасштабної та тривалої війни.

До учасників конференції з вітальним словом звернувся і член правління Асоціації адвокатів України, засновник та керуючий партнер юридичної кампанії «Чернобай і партнери» Олег Чернобай.

З доповідями виступили й іноземні учасники зокрема Tegizbekova Zhyldyz, PhD in Law, Associate Professor in Law, 'AlaToo' International University, Kyrgyzstan; M.Narikbayev University, Astana, Kazakhstan «The challenges of traditional knowledge protection in Central Asia».

Виступили з доповідями і юристи-практики. Василь Поп-Стасів, радник, голова практики інтелектуальної власності та ІТ ТОВ «ЮФ ТЕЙЛОР ВЕССІНГ Е/Н/В/Ц» — на тему «Navigating the Uncharted Waters of Generative AI and IP Rights in Ukraine».

Ольга Уразовська, кандидатка юридичних наук, заступник начальника відділу розвитку інноваційної екосистеми департаменту розвитку інновацій ІР офісу розповіла про «Реформування системи державних органів у сфері інтелектуальної власності в Україні».

Активну участь у конференції взяли студенти 3-4 курсів спеціальності «Право». Та студенти магістратури ОП «Приватне право та інтелектуальна власність» спеціальності 081«Право».

Кафедра інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін