Постать сучасного політика обговорили на засіданні науково-практичного круглого столу в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.Організатор заходу — Центр аналітичних досліджень «PRAGMA», який вже рік діє в університеті. Експерти з суспільно-політичних питань Центру «PRAGMA» системно й послідовно вивчали особливості сучасних політичних діячів, політичних лідерів різного рівня.

До обговорення актуальних питань були залучені науковці, громадські діячі, депутати місцевих рад, підприємці. Вітаючи учасників, ректор Черкаського національного університету, керівник Центру аналітичних досліджень Олександр Черевко охарактеризував політичну ситуацію в Україні. Він відзначив, що в суспільстві відбулися значні трансформації, що громадян України, яким небайдужа доля своєї країни, стає все більше. Сучасні українці відверто надають перевагу європейській моделі розвитку, схвально сприймають євроатлантичний курс.

— Особистість політичного лідера є складною та багатовимірною системою. Політика та економіка взаємообумовлені, і нерідко політики й політичні лідери є виразниками їхніх інтересів, потреб та запитів. Водночас, аналізуючи особистість політика, необхідно аналізувати й електорат. Адже політики — це концентрований запит суспільства.

За словами ректора, поле аналітичних досліджень Центру «PRAGMA» достатньо масштабне й цікаве, а результати заслуговують на оприлюднення та обговорення. Подібні зустрічі допомагатимуть фахівцям Центру надавати якісні послуги своїм клієнтам.

Василь Мойсієнко, перший проректор Черкаського національного університету, наголосив на важливості реформування виборчого законодавства. Василь Миколайович звернув особливу увагу на формування політичної свідомості у молодого покоління, на просвітницьку роботу, яку повинні проводити і науковці, і громадські інституції, і засоби масової інформації.

Жваву дискусію викликав виступ завідувач кафедри педагогіки і психології ЧНУ Інни Кукуленко-Лук’янець про постать жінки-лідера в політичному просторі сучасності. У розвиток теми виступила викладач кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології ЧНУ Олександра Дем’яненко. Вона акцентувала увагу на залученні жінки в політику.

Про риторику політика і його основний інструмент — мовлення — розповіла завідувач кафедри методики, стилістики й культури української мови ЧНУ Тетяна Симоненко. Тетяна Володимирівна зауважила, що слово було і залишається у ХХІ столітті найефективнішою зброєю. За словами спікера, сучасному політикуму варто не тільки мати продуману рекламно-іміджеву підтримку, а й володіти мовнокомунікативними якостями.

З власного політичного досвіду про особливості місцевої політики, її проблеми та можливості оптимізації розповів місцевий приватний підприємець та політик Араік Мкртчян.

Керівник Черкаської міської організації партії БПП «Солідарність» Сергій Рубан розкрив питання цінності довіри в політиці, а Валерій Перепелиця, депутат Драбівської районної ради та голова Драбівської районної партійної організації Аграрної партії України, презентував виступ про політику як інструмент самореалізації особистості.

Про ідеологію сучасного українського політикуму доповів Сергій Шамара, докторант ЧНУ ім. Б.Хмельницького, голова ВГО «Громадянська позиція» у Черкаській області.

На завершення засідання Олександр Володимирович підсумував:

— Сьогодні ми порушили ключові питання сучасного політичного процесу. Обговорення цих тем продовжимо у вересні, розглядатимемо постать виборця, проблему чистоти вибору і вимоги до політикуму.

Олександр Володимирович наголосив також, що молодь повинна брати активну участь у політичних процесах, навчатися, не боятися відповідальності — і тоді вона матиме майбутнє.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького