bgb
 
 
 
 
 

У Черкаській міській раді відбулася презентація проекту BUSWAY (моніторинг громадського транспорту з розширеними можливостями). Представили програму двоє студентів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького — Юрій Шинкаренко та Андрій Проценко. Раніше вони звернулися до міської ради і запропонували встановити систему в кількох тролейбусах.

З того часу багато чого змінилося, кажуть хлопці. У першу чергу, була налагоджена співпраця з КП «Черкасиелектротранс» і управлінням транспорту департаменту ЖКК Черкаської міської ради. На сьогодні вже працює оповіщення в транспорті та на зупинках. Наразі спільно з «Черкасиелектротрансом» обговорюється питання створення диспетчерської. Далі ж у планах — впровадження електронного квитка.

 - Диспетчерська вже протестована і всі побажання Електротрансу враховані, — кажуть розробники проекту.

Також за цей час хлопці розробили мобільний додаток, який уже зараз можна знайти у програмі «Play Market» під однойменною назвою «Busway». Із його допомогою людина може знайти найближчий до неї транспортний засіб. Крім того, система фіксує порушення, зокрема, такі факти, коли водії не зупиняються на зупинках тощо. Наприклад, за сьогодні їх було більше 200. За кожним порушенням складається акт, який при потребі можна роздрукувати. Така статистика важлива для управління транспорту, вважають хлопці.

 До речі, система враховує те, що транспортний засіб може пропасти із зони зв’язку, тому все записується у внутрішню пам’ять трекера й інформація нікуди не зникає.

 Трекер на одну машину коштує близько 75 доларів, зізнаються хлопці. Саму систему вони готові надати місту безкоштовно, але при умові, якщо влада сама купить обладнання. На запитання ж, чи буде впроваджуватися така система на автобусах міста, студенти відповіли, що в планах таке дійсно є.

 При цьому вони пообіцяли, що як тільки завершать роботу над електронним безквитковим проїздом, одразу про це прозвітують.

Джерело: «Вичерпно»