Студенти Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького отримали змогу розширити свої можливості навчання шляхом участі в наукових проєктах у співпраці з Noosphere Engineering School. Одними з перших спробували свої сили в проєктній діяльності студенти ННІ інформаційних та освітніх технологій напрямку підготовки «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології».

Втіленню таких можливостей посприяв завідувач кафедри автоматизації та комп'ютерно-інтегрованих технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, кандидат технічних наук Віталій Дідук, що залучений до діяльності Громадської організації «АСОЦІАЦІЯ НООСФЕРА» на волонтерських засадах, як науковий радник (ментор) у Noosphere Engineering School із розробки вбудованих систем керування, ІоТ, розробки систем телеметрії, локального контролю та дистанційного керування на базі мікропроцесорної техніки та однопалатних мікрокомп'ютерів, розробки WEB-орієнтованих інформаційних систем, ігрових навчальних систем.

Noosphere Engineering School — це проєкт ГО «АСОЦІАЦІЯ НООСФЕРА» у партнерстві із провідними закладами вищої освіти України (переважно інженерно-технічного спрямування), у межах реалізації якого на базі університету функціонують спеціалізовані інноваційно-технічні лабораторії, де студенти, науково-педагогічний склад, а також наукові радники (ментори) ГО «АСОЦІАЦІЯ НООСФЕРА» впроваджують власні провідні ідеї, практичні та теоретичні наукові підходи до опанування інженерно-технічної професії, створюють та реалізують власні наукомісткі проєкти, стартапи, розробляють власні винаходи (корисні моделі).

У процесі функціонування Noosphere Engineering School представники ГО «АСОЦІАЦІЯ НООСФЕРА» та бізнесу діляться зі студентами теоретичними знаннями, практичними навичками та власним досвідом, а науково-педагогічний склад університетів – науковими, емпіричними і теоретичними рішеннями.

Активну співпрацю започаткували з 2018 року. Усе розпочалося з проєкту «The VANE», де Віталій Андрійович апробував себе в ролі ментора. Проєкт орієнтований на розробку ІоТ системи оцінки якості вітру в місці можливого розташування вітрової електростанції, що дозволяє зібрати попередню статистику щодо сили вітру, напрямку та інших параметрів. На основі цієї статистики можна здійснити прогнозування щодо економічної ефективності встановлення вітряка з підпором його параметрів. До складу дослідницької групи ввійшли студенти спеціальності «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології» Андрій Смагін, Ярослав Мигаленко, Володимир Гриценко.

Цього року започаткували ще один проєкт під керівництвом Віталія Дідука — «Space Development Game», що орієнтований на розробку інтерактивної навчальної гри. Тестова версія гри розробляється як WEB-додаток і має можливість освоєння цілого спектру спеціалізацій:

  • програмування, електроніка, мікропроцесорна техніка, інженерія, фізика, математика тощо;
  • інтерактивна взаємодія гравця з ігровим середовищем;
  • можливість контролю ігрового процесу з боку викладача;
  • можливість колаборативної роботи з навчальними закладами в рамках групової навчальної роботи студентів при розробці нових сюжетних ліній.

У проєкті беруть участь студенти спеціальності «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології» Данило Погребець, Анна-Марія Іршак, Катерина Смаглій, Ігор Сальніков, Руслан Мельник, Кирил Гайворонський.

Також Віталій Дідук є ментором проєкту «CORE» — черкаська команда із робототехніки зі складу школярів Черкаського фізико-математичного ліцею (ФІМЛІ), яка змагається у лізі First Tech Challenge (FTC).

На цьому ідеї та діяльність Віталія Андрійовича не завершується. У планах створення наукового центру студентської діяльності TechnoHUB, що сприятиме науковому та професійному розвитку студентів, поглибленому напрямку їхньої підготовки до подальшої професійної діяльності.

ННІ інформаційних та освітніх технологій