Студенти ННІ міжнародних відносин, історії та філософії спеціальності «Історія та археологія» та «Середня освіта (історія)» на практиці, крім набуття фахових навичок археолога, також займалися організацією дозвілля.

Зокрема, нещодавно відбулося знайомство студентів з інтелектуальним осередком села Легедзине, який здійснює багатогранну творчу діяльність в галузі історії, музеєзнавства і навіть кінематографу. Саме з продукцією легедзинських кіномайстрів цього разу ознайомилися студенти Черкаського національного університету.

Ентузіастами-інтелігентами на громадських засадах було створено ряд кінофільмів мультиплікаційного, науково-публіцистичного та художнього характеру. Відеоогляди розповідають про пам'ятки і поселення трипільської культури на території с. Легедзине, зокрема: хатнє й побутове начиння жител, антропоморфні фігурки (унікальна антропоморфна фігурка, що співає, гачки, скребла, голки, різні види кераміки, як орнаментованої, так і неорнаментованої).

Слід зауважити, що на території музею «Трипільської культури» проходять щорічні традиційні народні гуляння «Трипільська толока» та будівництво Жител людності Трипільської культури відповідно до її технології — шляхом обмазки глиною житлових споруд та накладання очерету на дах.

Також у цих краях відбувалися історичні реконструкції періоду Хмельниччини та Української революції 1917-1919 років і подій 1941 року, які знайшли своє відображення у місцевій кінопродукції.

Головним результатом кіномистецької діяльності став художній фільм-казка «Чорний козак». Автор сценарію та режисер фільму — директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк.

Фільм створено на громадських засадах за участі акторів-аматорів та підтримки меценатів і за своєю сутністю є істинно народним кінофільмом. Яскравим підтвердженням цього є й той факт, що збори від прокату фільму, перегляд якого відбувся в десятках кінотеатрів України, повністю спрямовані на допомогу бійцям АТО-00С, які потребують протезування. Очевидно, це перший фільм такого походження в історії української кіноіндустрії.

Фільм «Чорний козак» характеризує період Національно-визвольної війни, демонструє доблесть козацького війська, роль козацького характерництва, життя і побут українського народу, любов попри перепони, готовність боронити свою родину і Батьківщину. Події відбуваються у XVII столітті. Козацька вдова Ганна закохалася в проклятого козака. Завдяки своїй громадській та військовій доблесті він домігся зняття прокляття. 

Аналізуючи кінофільм, можна сказати про певну містичність та загадковість фільму. Кінострічка також демонструє мораль і сутність людини, якісно передає атмосферу того періоду, попри жанрову особливість — казку.

Перегляд фільму посилив у студентів інтерес до основ національної культури.

Олег Качан, студент 1 курсу ННІ міжнародних відносин, історії і філософії