Студентство Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького активно і постійно бере участь у різних волонтерських проєктах, аби наблизити перемогу.

Багато студентів ЧНУ з перших днів війни є волонтерами, серед проєктів, до яких вони долучилися, і  ГО «СІЧ». Андрій Косов, студент 4 курсу ННІ міжнародних відносин історії та філософії ОП «Міжнародні відносини», входить до міжнародного відділу цієї громадської організації.

— Моє основне завдання, — розповідає Андрій, — написання текстів для комунікації з міжнародними партнерами, розробка нових ідей. Також я здійснюю міжнародні дзвінки та шукаю волонтерські організації за кордоном. У мене є чудова команда, в складі якої також студенти нашого університету. Завдяки нашій злагодженій роботі ми співпрацюємо з українською діаспорою з різних країн: США, Канади, Великобританії, Швейцарії, Польщі, Чехії, Німеччини, Іспанії, Нідерландів, Данії, Румунії, Болгарії, Словенії, Італії, Норвегії, Швеції, Фінляндії. Саме від них ми отримуємо гуманітарну допомогу.

Студенти ОП «Видавничий бізнес, редагування та медіадизайн» ННІ української філології та соціальних комунікацій три місяці допомагали громадській організації «СІЧ» в інформаційній сфері. Їхніми обов’язками було ведення соціальних мереж, фото- та відеозвіти для спонсорів, а також публікація матеріалів на сайті організації.

Юлія Капуш, студетка 4-ВБ, розповіла свою історію волонтерства:

— Моєю найбільшою мотивацією працювати волонтеркою було бажання зламати плани кремля, і нарешті поїхати додому, що на кордоні з росією. Виконувала роботу копірайтера, писала публікації у соцмережі на основі коротких повідомлень від волонтерів. Найбільше сподобалося проводити час із командою. Завдяки волонтерству я задумалася над тим, наскільки важливі зусилля кожної людини, хоча б мінімальні. Разом ми можемо набагато більше, ніж уявляємо.

Студенти-видавці Катерина Сухенко та Андрій Найда допомагали роботі організації як відеографи та фотографи. Радіють, що літо провели з величезною користю для людей і для нашої спільної перемоги.

Анастасія Щетініна студентка 3-ВБ курсу зізналася, що їй, у межах доручень, які вона виконувала, давали найбільше творчої свободи:

— Коли дізналася, що шукають охочих допомогти волонтерській організації, відразу запропонувала свою кандидатуру. Мені спочатку доручили наповнювати соцмережі контентом, згодом запропонували вести сайт громадської організації для звітування спонсорам, створювати контент та висвітлювати події. Це важливо, адже потрібно було весь час тримати контакт з організаціями, які надавали гуманітарну допомогу нашій країні.


Олександр Пуделко поєднує роботу в ННІ інформаційних та освітніх технологій та активно працює на перемогу у волонтерській організації «СІЧ».

Олександр разом з товаришем Павлом Оболевичем, волонтером «СІЧі», за освітою інженери та мають досвід роботи з електронікою. Вони виготовляють павербанки із використаних електронних цигарок. З них вони беруть акумулятори, які перевіряють та перезаряджають. Готові вироби відправляють українським військовим на передову.

— Потужність такого павербанку дозволяє кілька разів підзарядити пристрої, перебуваючи на передовій чи без світла, — розповів волонтер в інтерв’ю кореспондентам «Суспільного» Олександр Пуделко. — Опісля його необхідно зарядити і він знову продовжить свою роботу. Елементи живлення, які ми використовуємо повторно з одноразових електроцигарок, можна перезаряджати. Кількість циклів перезарядки доходить до 300 – 500 разів, тобто його близько двох років можна щоденно експлуатувати.

 


Робити зарядні пристрої не складно, зазначив волонтер Олександр. Однак експериментувати вдома з батарейками з-під електронних сигарет він не радить:

— Розбирати будь-які електронні пристрої, які мають елементи живлення, вдома вкрай небезпечно, бо вони можуть спалахнути.

Більше про волонтерську діяльність Олександра Пуделка можна переглянути у сюжеті «Суспільного»

 

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького