Кілька років поспіль студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького проходять семестрове навчання за програмою академічної мобільності в польському  університеті  імені Яна Длугоша.

Студентка 3-го курсу ННІ іноземних мов Анастасія Гонтаренко поділилася своїми враженнями від навчання у Польщі протягом осіннього семестру:

З чого розпочався ваш шлях навчання в Польщі?

— Моє навчання в Польщі вже скінчилося. Святкую зимові свята з сім’єю, яку не бачила вже 3 місяці стажування, і усвідомлюю, наскільки цей важливий період життя збагатив мій кругозір та надихнув на щось дивовижне. Мій шлях почався ще в Україні зі збирання всіх необхідних документів та важливих процедур. І, чесно кажучи, в цей період хотілося здатися, тому що це справа не з легких. Водночас усе так швидко відбулося! Ось я ще сиджу в черзі візового центру, а тут вже чую «Witam!» на польському кордоні.

Чим було особливе навчання в Польщі?

— Наше навчання почалося у жовтні, і ми мали змогу обирати предмети та викладачів самостійно, за нашими індивідуальними вподобаннями та інтересами. Навчання проходило досить плавно, ми мали змогу постійно практикуватися в мові, адже система навчання на це і спрямована. До прикладу, було справжнім викликом для себе — вивчати німецьку мову з викладачем, який говорить винятково німецькою. Тож практики дійсно вистачало. Наші пари проходили як у затишних та по-сучасному оснащених аудиторіях, так і на онлайн платформі з деякими викладачами. Тож ми змогли відчути себе повноцінними студентами університету Яна Длугоша.

Чим вам запам'яталося місто Ченстохова?

— Після того, як ми повністю ознайомилися з маленьким містом Ченстохова, який став нам домом на період стажування, та його гордістю — дивовижним католицьким монастирем Ясною Гурою, ми почали відкривати для себе нові, але не менш красиві та загадкові міста. Від затишного промислового Лодзя до величного та казкового міста гномів Вроцлава. Побували і в гучному та могутньому Кракові. Завдяки цим мандрівкам кожен із нас перевірив себе на стресостійкість, ми зростали, ставали сміливішими, та знову ж таки постійно вдосконалювали свої знання з мови. Дехто з нас навіть мали змогу відвідати сусідні країни: Францію, Іспанію, Португалію. Тож стажування в польському університеті — це не лише про навчання, а й про подорожі, емоції, цікаві та смішні історії, які ми обов’язково розкажемо друзям, і звичайно — про знайомства з людьми різних національностей.

ННІ іноземних мов