Благодійний концерт живої музики київського скрипаля Володимира Трофимова відбувся в кінотеатрі «Україна» 11 березня.

Захід організований за ініціативи студентки 3 курсу Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, засновниці фонду «Життя без перешкод» Владислави Семенченко, яка збирає кошти на слуховий апарат для подруги Анастасії Іжко.

До благодійної акції долучилися: директор Черкаського міського Палацу молоді Нодарі Росопідзе, відомі черкаські музиканти Олександр Шнайдер, Дмитро Дяченко, солістка Тетяна Батуріна та студентська рада ЧНУ.

Концертна програма складалася з досить різноманітних композицій XX-XXІ століття. Варто зазначити, що Володимир Трофимов грає на скрипці вже понад 50 років, багато працював за кордоном у Франції, Німеччині, Південній Кореї. Він створив колоритну атмосферу, продемонструвавши з великою кількістю контрастів відомі композиції: «Шторм» (А. Вівальді), мелодію канадської пісні «Hallelujah» (Leonard Cohen), «Luna» (Alessandro Safina), композицію зі знаменитого репертуару струнного ансамблю A Secret Garden «Пісня з таємного саду», «Привид опери» (Е. Веббер), мелодію до фільму кіностудії ім. О. Довженка «Високий перевал» (М. Скорик), а також корейську ліричну мелодію «Пао Шипша» (у перекладі означає «Я сумую»). Оригінал цього популярного музичного твору про нещасливе кохання Володимир Трофимов привіз у 2006 році із Південної Кореї. До того ж, у залі прозвучали кавер-версії роккласики: «Smells like teen spirit» (Nirvana), «Rock Around Clock» (B. Haley), символічна «The show must go on» (Queen), авторська композиція «Вальс Вероніка», яку скрипаль присвятив своїй коханій дружині тощо.

— Ми не обмежувалися тільки класичними композиціями, тому програма вийшла незвичайною. Владислава мій репертуар знає, вона висловила свої побажання щодо сучасних інтерпретацій, які прозвучали в програмі концерту, — повідомив скрипаль Володимир Трофимов.

Присутні захопливо сприймали енергійне виконання мелодій. У залі лунали гучні оплески та вигуки «Браво!». Окрім струнного виконання програма включала і вокальний супровід. Нодарі Росопідзе та Олександр Шнайдер виконали поетичну пісню «Дом хрустальный» Володимира Висоцького. Солістка Тетяна Батуріна поділилася органічним виконанням проникливих ліричних пісень та поінформувала, що перша творча зустріч із Анастасією Іжко відбулася минулоріч у реабілітаційному центрі на Львівщині.

— Настя має сильну волю, щире та відкрите серце. Вона не могла почути жодного слова, але за добу вивчила текст моєї пісні «Лети, мій янгол» і супроводжувала виступ сурдоперекладом. Сьогодні я присвячую всі пісні, слова і почуття саме їй. Я хочу, щоб вона почула, — наголосила Тетяна Батуріна.

Керівниця фонду «Життя без перешкод» Владислава Семенченко та її мама Леся Григорівна подякували всім присутнім за підтримку й видали грамоти музикантам.

— Сьогодні відбувся великий мистецький вечір. Я сподіваюся, що люди прийшли сюди зі щирими почуттями підтримки і переконалися в тому, що скрипка — це універсальний інструмент, яким можна грати не тільки класичні симфонії, а й сучасні роккомпозиції. Скрипка надає неповторне забарвлення музичним творам. Нам потрібно змінювати своє уявлення про звучання цього інструменту, — підсумувала Владислава Семенченко.

Про допомогу в організаційних моментах, зокрема, про оформлення афіш та листів прохання розповіла студентка 4 курсу ЧНУ ім. Б. Хмельницького ННІ української філології та соціальних комунікацій Анастасія Рогожинська. Вона повідомила, що було важко організувати онлайн-продаж квитків, однак все вдалося.

— Я не очікувала, що буду працювати з такими чудовими людьми. Коли я дізналася, що вони збирають кошти на слуховий апарат, який подарує можливість дівчинці сприймати музичні звуки, мене це надихнуло на допомогу. Я теж хочу, щоб вона відкрила для себе нові емоції спілкування і мала змогу слухати концерти, — розповіла Анастасія Рогожинська.

Щоб Анастасія Іжко змогла навчатися, спілкуватися, знайомитися зі звучанням музичних інструментів, потрібно зібрати 30 тисяч гривень на слуховий апарат. Долучитися до благодійної акції та здійснити заповітну мрію Анастасії Іжко можна за реквізитами фонду «Життя без перешкод».

 Текст: студентка ННІ української філології та соціальних комунікацій Оксана Сивоконь

Фото: фахівець відділу інформації та зв’язків із громадськістю Руслан Крижанівський