Студенти та випускники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького взяли участь в інтерактивному обговоренні на тему «Річ у суспільстві споживання: репрезентації, ритуали, сценарії» у Черкаському обласному художньому музеї 25 січня 2020 року. 

Модераторкою заходу була доцент кафедри філософії та релігієзнавства Оксана Пушонкова. Головні спікери — Наталія Панкратова, Наталія Ребякова.

Захід поєднав студентів, музейних працівників, педагогів, соціологів та черкащан, які цікавляться художньою творчістю та сучасними проблемами філософії культури.

Секретар Черкаського регіонального відділення Соціологічної Асоціації України, соціолог Наталія Панкратова у ґрунтовній візуальній презентації розкрила зміст поняття «суспільство споживання», навела яскраві приклади його різних культурних контекстів як способу життя, спрямованого на культ речей та задоволення, порівняла радянські практики споживання з сучасними медійними.

Учений секретар ЧОХМ, член Черкаського регіонального відділення Соціологічної Асоціації України Оксана Пушонкова звернула увагу на власне поняття речі та її статус у сучасному суспільстві, зміну характеру її функціональності та перехід у площину маніпулювання надміром знаків (за концепцією Ж. Бодрійяра). 

Викладач Черкаського державного бізнес-коледжа, член Черкаського регіонального відділення Соціологічної Асоціації України Ольга Рилова наголосила на необхідності впровадження практик «раціонального споживання» як спротиву тенденціям надмірного споживання, навела приклади мінімалізму як стилю життя, що утворює нове ціннісне поле культури, у якому людина здатна чинити вибір.

Студент ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олексій Величко наголосив на необхідності філософської рефлексії поняття споживання та на важливості врахування його економічних аспектів.

Науковий співробітник Черкаського краєзнавчого музею Олександр Забродін розкрив проблемність морального вибору в капіталістичному суспільстві, у якому змінюється ставлення як до речей, так і до людей, на особливостях філософії споживання у країнах пострадянського простору.

Науковий співробітник Черкаського краєзнавчого музею Олесь Маланіч звернув увагу на історичний аспект зв’язку предметності і функціональності речі.

Науковий співробітник Черкаського краєзнавчого музею Антон Дементьєв запропонував розглянути статус речі у просторі музею, власне музейний предмет, який не лише є свідком минулого та частиною музейної колекції, а є виявом справжнього, автентичного, сакрального, усупереч симуляційній предметності мас-культури.

Візуальним репрезентантом заходу стала картина з фондової колекції Черкаського обласного художнього музею народного художника України Івана Марчука  «А мудрість томилась глибоко на дні...»

Мистецтвознавчиня Наталія Ребякова просила зануритися у світ образів всесвітньо відомого художника-мислителя, запропонувала спробувати  прочитати метафоричний зміст картини, що викликало резонансне обговорення як у площині універсалій творчості Івана Марчука, так й у зв’язку з темою заходу. Мистецький твір розкрив більш тонкі грані філософії людини, що живе у суспільстві споживання.

Щиро дякуємо усім учасникам заходу за небайдужість та допитливість!

Оксана Пушонкова

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії