74-та Міжнародна конференція молодих вчених «Каразінські читання» (історичні науки) зібрала 23 квітня у Харкові понад 120 учасників зі всієї України.

Наш регіон представляв студент 2 курсу ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Ілля Опарін. Він виступив із доповіддю «Соціально-демографічні втрати населення під час Коліївщини 1768–1769 рр.». Дослідження було виконано під керівництвом професора Віталія Масненка. Доповідь мала значну джерельну та історіографічну базу, супроводжувалась яскравою презентацією.

— Обговорення теми Коліївщини пройшло в дружній і водночас науковій атмосфері. Під час доповіді було наголошено на  абсолютному переважанні українського етносу в лавах гайдамак та внесок у це повстання запорізьких козаків — часто натхненників цього руху, — зазначив Ілля Опарін.

Було також звернуто увагу, що головними жертвами повстання стало польське та єврейське населення, особливо під час подій в Фастові за головування Микити Швачки, Уманської трагедії 20 червня 1768 року. Розглядаючи судові процеси над гайдамаками, ми дійшли до висновку, що в Речі Посполитій, на відміну від Російської імперії, намагалися не залишити жодного гайдамака, вбачаючи в них основну загрозу в польській державності.

Під час обговорень теми підіймалися такі дискусійні питання, як «малоросійська» самоідентифікація українців, проблематика кількості жертв Уманської трагедії та загальної кількості постраждалих на основі джерел та історіографічних праць. Для мене участь в 74-й Міжнародній конференції молодих вчених «Каразінські читання» стала новим, цікавим та важливим досвідом».

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії