bgb
 
 
 
 
 

Повномасштабне вторгнення в Україну сусідньої держави пришвидшило розповсюдження українського порядку денного в академічних колах Європейського Союзу. Все частіше українські науковці беруть участь у спільних дослідницьких проєктах чи викладають в провідних університетах ЄС, з-поміж них і представники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Окремим напрямом такої співпраці є проведення з європейськими партнерами спільних міжнародних заходів, присвячених Україні. Один з них під назвою “Lunch Talks with Lviv” нещодавно розпочався за безпосередньої участі доцента кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Тараса Ромащенка.

– Білефельдський університет, в якому я продовжую наукове дослідження та викладаю як гостьовий професор, запустив у поточному семестрі спільний просвітницький проєкт зі своїм українським партнером – Українським Католицьким Університетом (УКУ). Мова йде про цикл онлайн-зустрічей між представниками цих університетів та інших зацікавлених осіб щодо обговорення поточного стану інтелектуального життя та викликів в Україні, зокрема в умовах війни. Мене ж, з огляду на мою об’єктивну дотичність і до України, і до Німеччини, запросили стати співведучим та організатором першого сезону “Lunch Talks with Lviv” на боці Білефельдського університету, – розповів Тарас Ромащенко.

Прем’єрна сесія відбулася минулого понеділка і була присвячена презентації книги “Ukraine: The Forging of a Nation”, автором якої є професор УКУ Ярослав Грицак. Видатний український історик не лише відповів на запитання учасників онлайн-трансляції щодо визначальних сторінок української минулого в глобальному контексті, але й розкрив цікаві факти про написання книги, значення якої для сучасників та майбутніх поколінь українців важко переоцінити.

Зі слів Тараса Ромащенка, у першому сезоні “Lunch Talks with Lviv” планується провести загалом шість німецько-українських академічних дискусій на актуальні для сучасної України теми. У випадку зацікавленості долучитися до майбутніх онлайн-зустрічей можуть також викладачі та студенти ЧНУ ім. Б. Хмельницького. Мова обговорення – англійська.

Кафедра економіки та міжнародних економічних відносин